Гръцкият министър-председател подкрепя съхраняването на атонското наследство


Източник: ANA-MPA

Министър-председателят на Република Гърция Костас Караманлис заяви в събота, че правителството му ще помага на монасите от Света гора, древната самоуправляваща се монашеска общност, разположена на Атонския полуостров, да съхранят своето уникално духовно и културно наследство.

След приключване на официалната част от тридневното си посещение на полуострова, който приютява 20 манастира и около 1500 монаси, Караманлис присъства на богослужения, разгледа византийски съкровища и се поклони на чудотворна икона на Пресвета Богородица.

В знак на своето уважение към светогорската духовна и природна среда министър-председателят засади диво черничево дърво пред входа на един от манастирите.

Според своя древен привилегирован статут Атон е самоуправляваща се част от гръцката държава, но попадаща под нейния суверенитет. Света гора се намира под духовната юрисдикция на Вселенската Константинополска патриаршия.

Всички, които водят монашески живот на Атон, получават гръцко гражданство веднага щом бъдат приети като послушници или монаси без по-нататъшни формалности.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...