Ден на Национален траур в Шри Ланка



Католическият храм „Св. Себастиан“ в Негомбо, където загинаха над 100 души

Днес в Шри Ланка е ден на национален траур. В 8.30 ч. тази сутрин местните хора отдадоха почит с 3-минутно мълчание в памет на загиналите в поредицата от терористични атентати, които бяха извършени в неделята на Възкресение Христово за католическите християни. Именно в този час в неделния ден е избухнала първата от шестте бомби. Известно е, че жертвите от 290 вече са 321 души.

Сред загиналите има 45 деца, а десети други са ранени и се борят за живота си. Тази сутрин по улиците на град Негомбо премина траурно шествие за погребението на част от жертвите. 110 енориаши от църквата „Св. Себастиан“ са сред загиналите.

„Атмосферата е изпълнена със страх и несигурност, защото няма определена информация за извършителя; казват, че има клетки на малки терористични групи, които искат да убиват. Ние призовахме правителството и агенциите за сигурност да намерят отговорните и да гарантират, че тази ситуация няма да се повтори… Призовах католиците да следват примера на Иисус Христос, който на кръста прости на тези, които Го разпнаха“, е заявил архиепископът на Коломбо, кардинал Ранджит, съобщава Радио Ватикана.

Според изказване на министъра на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене има данни, че бомбените атаки са били извършени като отмъщение за нападението над двете джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, през март тази година.

Бог да прости душите на невинно загиналите и да ги приеме в царството Си!

Gemunu Amarasinghe / AP

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...