Доживотна присъда за свещеник в АржентинаИзточник: News bg

69-годишният католически свещеник Кристиан фон Верниш бе признат за виновен в съучастие в 7 убийства, 31 случая на изтезание и около 40 отвличания. Престъпленията са извършени по време на военната диктатура от 1976 до 1983 година. Никога досега католически свещеник не е бил осъждан на доживотен затвор в Аржентина.

Присъдата, произнесена от съда на Ла Плата, столицата на провинция Буенос Айрес, бе посрещната с радостни викове.Процесът е продължил над 3 месеца, съобщава РФИ.

В качеството си на свещеник на полицията в Буенос Айрес и по-специално на изповедник на нейния началник – Рамон Кампс, отец Кристиан фон Верниш е посещавал затворите на диктаторския режим като пряк участник в издевателствата, извършвани там.

Процесът поднови дебата за ролята на Църквата по време на годините на военния режим, но епископатът изчака присъдата, за да прекъсне мълчанието си и да се разграничи от онези, които според католическата йерархия са извършили тежки грехове спрямо Бог, подкрепяйки насилствени репресии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...