Дякон Николай Лоски ръкоположен за свещеник на 70-годишнината на парижки православен храм




Източник: Корсунска епархия на Московската патриаршия

На 22 октомври архиепископ Инокентий Корсунски е ръкоположил за свещеник отец Николай Лоски, преподавател по история на Западната църква в Института „Свети Сергий”. Ръкоположението се е състояло в храма „Пресвета Богородица – Радост на всички скърбящи и Света Геновева” (улица „Сен Виктор”) в Париж, в деня, в който енорията отбелязва 70-годишнината от основаването си. Отец Николай Лоски е син на едни от съоснователите на тази втора енория на Московската патриаршия в Париж, Владимир и Магдалина Лоски, изиграли първостепенна роля и при основаването на първия катедрален храм на Корсунска епархия „Свети три светители” (улица „Петел”) през 1931 година.

Архиепископ Инокентий е изтъкнал очевидната връзка между двете общини. От една страна, заради основателите, които до голяма степен са били същите (като семейство Лоски), и от друга, поради същата вярност към майката Църква, Московската патриаршия. В знак на тази връзка, архиепископът е подарил на храма иконата на Светото Възкресение Господне, копие на фреската на Леонид Успенски в храма „Свети три светители”.

На тържествената света литургия, освен местните енориаши, са присъствали голям брой гости от други православни и християнски църкви. Обръщайки се към присъстващите и новия свещеник, Негово Високопреосвещенство архиепископ Инокентий е подчертал, че ръкоположението на отец Николай Лоски е важно събитие не само за живота на енорията „Пресвета Богородица – Радост на всички скърбящи”, но и за цялата Корсунска епархия и Православието във Франция. Факт е, че отец Николай е личност, известна не само в православния свят, но и в католическите среди. Представители на Римокатолическата църква също са били дошли да се помолят за новия презвитер.

След литургията е била дадена братска трапеза в близката католическа църква „Сент Етиен дю Мон”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...