Еладската Архиепископия търси начини за подобряване катехизацията на миряните



Източник: orthodoxia.gr


Незадоволителната катехизация на миряните в Гърция е един от въпросите, разискван на последното заседание на Светия Синод на Еладската Архиепископия. Връщането към принципите на Евангелието и приемането на живота в Христа представлява и трябва да бъде според архиереите приоритет на Православната Църква.

След като всички са се уверили, че гръцкият народ в своето мнозинство не е катехизиран, Светият Синод търси начини за сближаване с паството и най-вече с младите.

За преодоляването на този проблем са били предложени различни мерки, като организиране на специални пастирски програми, укрепване на проповедта, издаване и раздаване на катехизаторски материали, засилване на сътрудничеството миряни – теолози, организиране на образователни семинари и увеличаване на посещенията на свещениците в училищата.

Според митрополита на Керкира, Нектарий, предпоставка за постигане на целта от страна на Църквата представлява както инвестирането в “нови кадри, така и в създаването на подходящи помощни материали, с цел да се изследва проблема за повторната евангелизация от нейната катехизаторска и пастирска страна”.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...