Емир Кустурица се кръсти и стана ктитор на православен храм


Източник: Патриархия.ру

Известният югославски режисьор Емир Кустурица е приел православно кръщение през миналата година, съобщиха представители на Сръбската православна църква. На Гергьовден 2005 г. Кустурица се е кръстил в сръбския православен манастир "Савина" близо до босненския град Херцег-Нови.

Емир Кустурица е роден в Сараево в семейство на сърби-мюсюлмани, приели исляма преди няколко поколения. Според режисьора хората в неговото семейство никога не са забравяли за своите православни корени. През последните години той много пъти е подчертавал, че се усеща неразривно свързан със сръбската култура.

Заедно със съпругата си Мая Кустурица, той стана ктитор на храма "Св. Сава Сръбски" в построеното по негов собствен проект село на планината Мокра гора. Храмът беше осветен от Жичкия епископ Хризостом.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...