Епископски събор определя състоянието на архиеп. Хризостом като „необратимо“



Във втората половина на май т. г. в Шамбези, Швейцария, се състоя Свещен Разширен Събор под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей и с участието на Александрийския, Антиохийския и Йерусалимския патриарси, както на целия Архиерейски събор на автокефалната Кипърска църква.

Съборът, след като са били изслушани всички медицински заключения за продължаващото болестно състояние на предстоятеля на Кипърската църква архиепископ Хризостом, е определил здравословното му състояние му като "необратимо" и е решил почетното му отегляне от архиепископския престол, който е обявен за вдовстващ.

Следва пълният текст на решението:

РЕШЕНИЯ НА СВЕЩЕНИЯ РАЗШИРЕН СЪБОР
ПО АРХИЕПИСКОПСКИЯ ВЪПРОС НА КИПЪРСКАТА ЦЪРКВА

17 май 2006 год
.

Свещеният Разширен Събор, свикан по проблема на Кипърската Архиепископия, заседавал в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, днес, 17 май 2006 год., под председателството на Н. Б. Всесветейшество Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей и с участието на Блаженейшите Патриарси – на Александрия г-н г-н Теодор, на Антиохия г-н г-н Игнатий и на Йерусалим г-н г-н Теофил, и на Високопреосвещените и Преосвещени йерарси – на Швейцария г-н Йеремия, на Тиролой и Серентиос г-н Пантелеймон, на Пергам г-н Йоан, на Филаделфия г-н Мелитон, на Севастия г-н Димитриос, на Аксома г-н Петър, на Хартум г-н Калиник, на Кесария г-н Василий, на Констанция г-н Аристарх, на Пафос г-н Хризостом (представляващ и гласа на Преосвещения хорепископ на Саламина г-н Варвана), на Китиос г-н Хризостом, на Кириния г-н Павел, на Лимасол г-н Атанасиос, на Морфос г-н Неофит, на Тримитунд г-н Василий, на Арсиной г-н Георгиос и на Кикос г-н Никифор.

В началото Н. Б. Всесветейшество направи изложение по въпроса, а Негово Блаженство Александрийският патриарх отговори от името на Събора. След това Митрополитът на Пафос и Епископа на Кикос прочетоха възложените им доклади, след които последваха обстойни разисквания по въпроса дали здравославното състояние на Блаженейшия архиепископ на Кипър г-н Хризостом е много тежко и необратимо до степен да го възпрепятства постоянно и без надежда за възстановяване от изпълнението на архиепископските и изобщо на първосветителските му задължения. Свещеният Събор с дълбока скръб се увери, че наистина здравословното му състояние е увредено сериозно и необратимо, така че той е в невъзможност да отговори на високите си задължения като Архиепископ на Кипър и Председател на Свещения Синод на неговата Църква постоянно и до края на живота си, поради сполетялата го хронична телесна болест, надлежно и достоверно доказана с компетентни медицински заключения. След това се извърши тайно гласуване по въпроса дали след всичко това Архиепископският престол на Кипър да се обяви за вдовстващ или не. При гласуването на 22 заседаващи се намериха 15 гласа за обявяването на архиепископския престол на Кипър за вдовстващ и 7 гласа за продължаването на престоя върху него на сегашния Архиепископ.

По този начин Свещеният Разширен Събор обяви Архиепископския престол на Кипър за вдовстващ, оставяйки по-нататъшните действия на каноничната отговорност и компетентност на Свещения Синод на Светейшата автокефална кипърска църква.

Нашият Свещен Събор оцени високо благородния принос на Негово Блаженство бившия Кипърски архиепископ г-н Хризостом, както към Апостолската кипърска църква, така и към вълнуващите нейния народ проблеми и отправи към него своята благодарност и почит.

Свещеният Разширен Събор, решил и огласил в Светия Дух гореизложеното, изразява увереност, че всичко по отношение на запълването на опразнения Архиепископски престол ще се извърши в мир и единство според разпоредбите на действащия Устав на Кипърската Църква, и отправя към благочестивия православен клир и народ на Великия Остров сърдечна молитва и благословение, призовавайки над него и във всичко благодатта и безграничната милост на Възкръсналия Господ и Бог и наш Спасител Иисус Христос.

В Шамбези, Женева, на 17 май 2006 год.

(подписали):

† Вартоломей Константинополски
† Теодор Александрийски
† Игнатий Антиохийски
† Теофил Йерусалимски
† Йеремия, митрополит Швейцарски
† Пантелеймон, митрополит на Тиролой и Серентиос
† Йоан, митрополит Пергамски
† Мелитон, митрополит Филаделфийски
† Димитриос, митрополит Севастийски
† Петър, митрополит на Аксома
† Калиник, митрополит на Хартум
† Василий, митрополит Кесарийски
† Аристарх, архиепископ Константийски
† Хризостом, митрополит Пафоски
(упълномощен и с гласа на Преосвещения хорепископ на Саламина г-н Варнава)
† Хризостом, митрополит Китийски
† Павел, митрополит на Кириния
† Атанасиос, митрополит на Лимасол
† Неофит, митрополит на Морфос
† Василий, хорепископ Тримитундски
† Георгиос, хорепископ Арсинойски
† Никифор, епископ на Кикос

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...