Печка (Ипекска) патриаршия: Междурелигиозна конференция за мирно съвместно съжителство и диалог



Източници: Политика online; КИМ Инфослужба

Религиозните лидери от Косово и Метохия подновиха диалога, прекъснат след мартенския погром през 2004 година. Представители на Сръбската православна църква, Римокатолическата и Ислямската общности, Евангелската църква и Федерацията на еврейските общности се събраха на 2 май 2006 година в манастира Печка патриаршия на двудневна Междурелигиозна конференция за мирно съвместно съжителство и диалог.

Срещата, чиято цел беше напредъкът в мира и взаимното почитане, бе открита, от името на сръбския патриарх Павле, от черногорско-приморския митрополит Амфилохий. Черногорският митрополит припомни на присъстващите, че се намират в светилище на почти 1500-годишна възраст. Манастирът Печка (Ипекската) патриаршия е възстановена и изградена по времето на архиепископ Арсений през ХІІІ век.

„Поздравявам ви с добре дошли, с любов и почитание, и изразявам надеждата си, че с диалога си с Бога и едни с други ще спомогнете да се изцелят общите ни рани по тези косовски земи, преобладаващата братоомраза и разруха, за да се установят правдата, съвместният живот и мирът – сега сме в Божията воля с нашето човешко призвание и заедно пред Бога”, – заяви владика Амфилохий.

Дон Сан Зефи, настоятел на Римокатолическата църква в Косово и Метохия, припомни, че преди 1999 година религиозните представители са имали малко формални контакти. Зефи обясни, че веднага след войната са започнали междурелигиозни срещи в Прищина, Виена, Аман, Осло, Сараево, Анкара и Тирана. Всички тези срещи са оказали влияние върху намаляване на общото напрежение.

„Споменът за миналото трябва още повече да направи възможен напредъка на искрения диалог, а не на лъжливата риторика, за да се усилят братските отношения в Косово между католическите, православните и ислямските братя”, – подчерта дон Сан Зефи.

Мюфтията на Косово и Метохия Наим Търнава изтъкна, че за всички лидери на религиозни общности в Косово и Метохия и народа им тази среща е много важна. Търнава не пропусна възможността да припомни, че Печ (Ипек) и околността пострадаха най-много по време на войната през 1999 година. Той спомена, че преди седем години сръбската армия е разрушила 34 ислямски религиозни обекта в Печ.

„Седем години след войната, Косово още търпи последиците й. Не е леко да се превъзмогне всичко това, но трябва да имаме гражданска доблест и това особено важи за страната, която бе причина за агресията”, – заяви Търнава.

Косовският мюфтия смята, че за по-доброто бъдеще на Косово и Метохия, албанското мнозинство трябва да вземе върху себе си отговорността за развитието и просперитета на всички национални малцинства в Косово и Метохия, и особено на сръбското. Търнава също така пожела сръбското малцинство да приеме новата действителност в Косово и Метохия, а СПЦ да покаже с постъпките си, че е духовен представител на народа си, без да се намесва в политиката. Косовският мюфтия изяви желание да се възстановят всички религиозни обекти, джамии или църкви, разрушени по време на войната.

Приветствие към конференцията отправи и Ане-Лизе Фосланд от Норвежката църковна помощ, покровителка на междурелигиозната конференция. Госпожа Фосланд припомни, че религиозните общности са призвани да бъдат водачи в живота на хората, да предлагат утеха, радост и подкрепа в борбата за правда и истина, но и в призива за опрощение.

На конференцията в Печка патриаршия от СПЦ присъстваха членовете на Светия архиерейски синод бачки епископ Ириней, шумадийски епископ Йован, викарен епископ липлянски Теодосий, както и пастор Артур Красничи от Евангелската църква и равин Исак Ашиел от Федерацията на еврейските общности.

Вчера конференцията прие съвместно съобщение. В Печ религиозните представители посетиха римокатолическата църква, православната църква „Свети Йоан Предтеча” и джамията.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...