Ердоган може да върне на „Света София“ в Истанбул статута на джамияТурският президент Реджеп Ердоган е обявил днес, че статутът на прочутата бивша християнска базилика „Света София“ – една от най-големите забележителности в Истанбул, може да бъде променен от „музей“ на „джамия“ след местните избори на 31 март, съобщава вестник „Дневник“, цитирайки „Франс прес“.

В интервю заТВ канала ТГРТ Ердоган се мотивира с това, че така храмът ще може да бъде посещаван безплатно от туристите от всички вероизповедания. Той даде за пример намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички посетители влизат безплатно. „Със „Света София“ можем да постъпим аналогично“, отговори Ердоган на зададен му журналистически въпрос.

Понастоящем входът в „Св. София“ е 60 турски лири (10 долара). Само преди няколко дни Ердоган заяви, че не подкрепя идеята „Света София“ да бъде превърната в джамия, защото това можело да има сериозни последствия.

„Света София“ е смятана за най-великата сграда на Ранното Средновековие и най-впечатляващият пример за бляскавата византийска архитектура. В продължение на близо 1000 години „Св. София“ е най-големият християнски храм в света. След превземането на Константинопол от османците през XV век „Св. София“ е превърната в джамия, допълнително са й пристроени минарета. През 1935 г., по време на управлението на Мустафа Кемал Ататюрк, „Св. София“е обявена за музей. Разкриват се и са реставрирани повечето от старите византийски мозайки и стенописи.

 

 

 

 

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи