Житомирският митрополит Никодим: “Станах свидетел на човешката жестокост и омраза”



На 6 декември 2019 г. в БТА се проведе пресконференция на тема “Украинската православна църква днес”. Участваха Житомирският и Новоград-Волински митрополит Никодим от УПЦ и протойерей Николай Данилевич от отдела за външоцърковни връзки на Синода на УПЦ. Пред представители на български и руски медии духовниците от Украйна говориха за Украинската православна църква и нейното съвременно състояние, както и за проблемите, породени от легализацията на разкола в тази страна, извършена в началото на тази година от Вселенската патриаршия, за гоненията срещу УПЦ и насилията, на които е подложена тя.

Негово високопреосвещенство митрополит Никодим представи накратко УПЦ. Начело на Украинската православна църква, която е в общение с Московската патриаршия, стои Негово блаженство Киевският митрополит Онуфрий. В нея има 100 архиерея, повече от 12 хиляди енории, 250 манастира, 5 хиляди монаси и милиони вярващи. Митрополитът обрисува с няколко думи историята на разкола в Украйна, който е започнал през 1991 г. След решението на Вселенската патриаршия да признае разколниците и да им предостави томос за автокефалия разколът сред украинските православни християни и разцеплението в украинското общество като цяло само се влоши, заяви митрополит Никодим.

“Разколът не е само вътрешноукраински, но и общоправославен проблем – каза той. – В тежко положение в момента се намират всички поместни Православни църкви. Последните две години бяха изключително изпитание за нашата църква. По-голямата част от украинците не приеха акта на Вселенската патриаршия. Разколът в украинското общество стана още по-тежък. Нашата делегация е в София по благословение на Негово блаженство митрополит Онуфрий и Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Извънредно сме благодарни на Негово светейшество Българския патриарх за неговата помощ и подкрепа. Днес служихме литургия заедно с Ловчанския митрополит Гавриил и той ни увери в безусловната подкрепа на БПЦ за каноничната църква в Украйна”.

Говорейки за актуалното положение в украинското православие, Негово високопреосвещенство каза следното: “Днес в Украйна църквата е подложена на насилие и гонения. Разколниците и неонацистите оскверняват храмовете, изхвърлят от тях хората, бият свещениците и монасите. Вярващите търсят място, където биха могли да се молят необезпокоявани… В моята житомирска епархия аз станах свидетел на човешката жестокост и омраза. В неделята Прошка – началото на Великия пост – неонацистите блокираха хората в храма в с. Барановка. Биха ги, изтръгваха иконите от ръцете им и ги хвърляха на земята… Зад разкола стоят политически сили, хора, които нямат никакво отношение към православната вяра. За църквата е настъпило време на тежки изпитания. Българската православна църква ни е особено близка. Вашият патриарх Неофит знае много добре какво е разкол. Българският разкол навремето беше излекуван за 6 години. Това означава, че разколите могат да бъдат лекувани… Вярваме, че Бог ще ни помогне да запазим истинското православие в Украйна. В моята епархия има 280 свещеника. Само 5 от тях ни напуснаха и се присъединиха към разколниците. Храмовете са 300. От тях 10 се отделиха и отидоха при разколниците, но впоследствие 5 се върнаха”, разказа Житомирският митрополит.

След края на пресконференцията беше прожектиран документалният филм “Негово Блаженство”, посветен на историята на живота на Киевския митрополит Онуфрий.

Цялата пресконференция можете да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=UOTPCoCfAWw

Снимка: Янина Алексеева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...