Изложба на икони в Института „Свети Сергий” в ПарижИзточник:
Orthodoxie.com

От 5 до 11 март в Православния богословски институт „Свети Сергий” в Париж се провежда изложба на икони под названието „Съвременни православни иконографи”. По повод откриването на изложбата, отец Франсоа Боеспфлюг, преподавател по история на религиите към Католическия богословски факултет на Университета в Страсбург, е изнесъл встъпителна лекция на тема: „Христовото кръщение в романското изкуство”.

Организаторите на проявата уточняват следното:

„Предметът на встъпителната лекция е точно в сърцевината на дебата, който изложбата цели да предизвика: той напомня за съществуването на една автентично западна иконографска традиция и подсказва, че завръщането към този източник може да бъде желаната плодотворност за възраждането на иконата на Запад, поради и заради единството на християните”.

Участниците, които излагат тази година около 80 икони, са иконографи, представляващи основно гръцко-византийската и руската традиция. Някои от тях се представят сами, други от името на ателиетата си: Ателие „Свети апостоли”, Елен Блере, Ален Дюфурк, Ателие „Свети Йоан Дамаскин”, Елизабет Ериар, Мари Гийбо, Мишел Коне, Елизабет Ламур, Мари Лави, Анна Филипенко, Натали Спаски, Мария Струве, Фусако Танигучи, Жозиан Чорекджан, Емили ван Таак и Ева Влавианос. Всички те са представени в каталог, заедно със списъка на изложените икони, някои от които са за свободна продажба.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...