Десетки хиляди в Русия се подписаха за забрана на сурогатното майчинство



„Едно истински морално човешко съзнание не може да се примири със свободното практикуване на сурогатното майчинство, което превръща жената и детето в търговска сделка, изкривява самата същност на майчинство, тайнството и светостта на тези отношения.“

Повече от 55 хиляди подписа се събраха под петиция за забрана на сурогатното майчинство в Русия и бяха предадени на заместника на Държавната дума Николай Земцов от организаторите на кампанията. В обръщението си до председателя на Държавната дума и ръководството на Комисията по семейни въпроси, Съюзът на православните жени в Русия призовава държавата да разгледа въпроса за пълната законодателна забрана на тази технология. Настояват и за незабавната забрана на използването ѝ в интерес на чужденци, самотни руснаци или срещу заплащане, както и рекламирането на сурогатното майчинство.

Солидарна позиция заемат също Следственият комитет на Русия, Федералната служба за финансов мониторинг, редица депутати от двете камари на парламента, представители на Работната група на Думата за подкрепа на семейства с деца, под ръководството на заместник-председателя Толстой.

„Работим усилено и се надяваме, че законопроектът ще бъде внесен навреме за пролетната сесия.  Срамната практика да се позволява на чужденци да извеждат извън страната десетки хиляди деца ще бъде прекратена“, каза Николай Земцов.

По-рано стана известно, че причината за подготвянето на законопроект, въвеждащ ограничения върху сурогатното майчинство, включително забрана за износване на бебета за износ, е откриването на така наречените „детски ферми“ в Москва и Санкт Петербург, където са били държани десетки сурогатни майки и бебета. По-късно, в Красноярск, бяха открити повече от 10 новородени, износени, за да бъдат предадени на чужденци срещу заплащане.

„Сурогатното майчинство, което е забранено в много страни по света, се използва в Русия не за подпомагане на безплодни двойки, а предимно за продажба на деца в чужбина, включително на гей двойки“, се казва в петицията. Авторите на апела обръщат внимание и върху жестоката експлоатация на жените в нужда, които се съгласяват да бъдат сурогатни майки, чието здраве е необратимо увредено.

Сурогатното майчинство е забранено в редица страни, включително Франция, Германия, Австрия, Норвегия, Швеция, както и в някои щати на САЩ. Във Великобритания, Канада, Израел и Дания е разрешено само сурогатно майчинство с нетърговска цел. В значителна част от щатите на САЩ, в Южна Африка, Русия, Украйна, Грузия и Казахстан, тази технология е легализирана, а в Беларус законово е утвърдена липсата на всякакви права на сурогатната майка върху детето, което е родила.

„Едно истински морално човешко съзнание не може да се примири със свободното практикуване на сурогатното майчинство, което превръща жената и детето в търговска сделка, изкривява самата същност на майчинство, тайнството и светостта на тези отношения“, каза Руският патриарх Кирил в края на 2015 г., в словото си пред Държавната дума…

 

Източник: pravoslavie.ru

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...