Изложба на православни икони в ИсландияНа 28 май в Рейкявик, Исландия, беше открита изложба на православни икони от Балканите под наслов "Богатство и разнообразие", съобщи за Православие.БГ организаторът на изложбата Лазар Маркович (Балкански икони).

Изложбата се организира с подкрепата на енории на Руската и Сръбската православни църкви в Рейкявик и представя повече от 80 икони от Сърбия, България, Румъния и Черна гора. Изложбата ще продължи до 25 юни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Marzata каза:

    Това не е първото показване на балкански икони в Исландия. Българите на острова показват собствени икони на ежегодния „Фестивал на нациите в Исландия“ от създаването му през 2002 г. до сега. За първи път в Исландия обаче, се провежда изложба с толкова много икони от Балканите. Повечето от „традиционните“ икони или просто икони са от България, а останалите „модерни“ икони или просто рисунки са от Сърбия, Румъния и Гърция. Иконите и рисунките също така се продават. Организаторът на изложбата, г-н Лазар Маркович, е учил богословие и в България, където е избягал от режима на Милошевич. Изложбата се организира и с подкрепата на българската общност в Исландия.

    Руската и сръбската православни общности в Исландия, някак пропускат да споменат в писаните от тях материали техните български православни братя. Българи активно подкрепят всяко православно начинание в Исландия. Българи създадоха и поддържат уеб сайта на руската православна община в Рейкявик „Св. Николай“ и пеят в православния хор. В началото на годината самият руски посланик изгони руската църква от сграда, стопанисвана от руското посолство в Рейкявик. Българското консулство в Рейкявик предостави сграда срещу символичен наем и спаси по този начин руската църква в Исландия. На 20. и 21. май в Рейкявик гостува женския хор „Ангелите“, който изпълни за първи път в Исландия концерт с православна и народна музика в най-голямата църква тук – „Халгримскиркя“. (bulgaria.is)