Изпитания за християните в Турция – убийствата и гоненията продължават


Източник: Zenit

Кръвта на мъченици продължава да се пролива в Турция. Убийството от 18 април на двама турци и един германец в християнско издателство в Малатия, източна Турция, отново повдигна въпроса за съдбата на християните в страната. Трите жертви бяха намерени с вързани ръце и крака и прерязани гърла.

Тримата мъже са работили в издателство “Зирве”, срещу което е имало протести, че разпространява библии и извършва прозелитска дейност, съобщава лондонският вестник “Таймз” от 19 април.

Същият ден Би Би Си съобщи, че във връзка с убийствата са арестувани 10 души. Би Би Си добавя, че много коментатори отбелязват сходството на последните убийства с убийството на католически свещеник от един младеж миналата година и застрелването на арменския журналист, също християнин, през януари. При всеки от тези случаи убийците са млади и очевидно ислямисти ултранационалисти.

Турският външен министър Абдула Гул е казал, че убийствата са “атака срещу стабилността, мира и традиционната толерантност на Турция”, според Би Би Си.

През февруари папският викарий за Римския диоцез кардинал Камило Руини посети Турция, за да почете годишнината от убийството на отец Андреа Санторо. Италианският мисионер беше застрелян на 5 февруари 2006 г. в католическата църква “Дева Мария” в Трапезунд, североизточна Турция.

Ислямски екстремисти

Малатия, както и Трапезунд, са крепости на исляма, казва Мехтхилд Брокамп в коментар от 19 април, публикуван от “Дойче Веле”. Той отбелязва, че журналистът Хрант Динк също е убит в Малатия по-рано тази година, и подчертава ислямския момент в убийството на отец Санторо, което е извършено по време на разгорещените протести срещу карикатурите на Мохамед.

Всеки път, когато се извърши такова нападение, властите го наричат изключение, казва Брокамп. Но броят на тези случаи означава, че те са по-скоро правило, отколкото изключение, отбелязва той. Брокамп призовава правителството да разреши основния въпрос за религиозната свобода и да осигури на християнското малцинство възможност да практикува своята вяра без да излага живота си на опасност.

Това становище се споделя от германското списание “Шпигел” в материал, публикуван онлайн на 23 април. Последните убийства разкриват един дълбоко заложен проблем, твърди списанието. В статията е цитиран Ортугрул Озкок, главен редактор на водещия светски турски всекидневник “Хюриет”, който отбелязва, че в Германия турците, които живеят там, са отворили повече от 3000 джамии. Той пита в редакционен коментар: “Ако в нашата страна не можем да понесем даже няколко църкви или шепа мисионери, къде е нашата цивилизованост?”

В статия, публикувана на 25 април от Christian Science Monitor, се цитират християни-мисионери в Турция, които казват, че сега имат повече свобода да извършват своята дейност поради реформите, гласувани във връзка с опита на страната да стане член на Европейския съюз. В същото време яростните атаки срещу християнски цели зачестяват.

През миналата година, се отбелязва в статията, няколко евангелски църкви са бомбардирани със запалителни бомби, а водачът на протестантска църква в гр. Адана е жестоко бит от група нападатели.

В репортажа се изразява мнението, че въпреки наличието на религиозен момент в неотдавнашните убийства на християни, някои специалисти ги отдават също и на влиянието на крайния национализъм и ксенофобия към Запада, които нарастват в Турция.

Въпреки това други репортажи свидетелстват за значителните трудности, пред които се изправят християните, когато се опитват да практикуват своята вяра. Както християни, така и интелектуалци често стават обекти на съдебни искове, заведени по силата на член 301 от наказателния кодекс. Членът позволява хора да бъдат обвинявани за охулване на “турската идентичност”, обяснява репортаж на Compass Direct News от 27 ноември 2006 г.

Compass Direct е християнска осведомителна служба със седалище в Калифорния, която съобщава за религиозни преследвания. Репортажът представя случая на Хакан Тастан и Туран Топал, които са се явили на 23 ноември пред Наказателния съд в Силиври, разположен в северозападна Турция.

Като мюсюлмани, които са приели християнството, те били обвинени на само за охулване на турската идентичност, но също и за обида срещу исляма. “Ние не използваме сила, за да разкажем на някого за християнството”, е казал Тастан за медиите пред съдебната зала според Compass Direct. “Но ние сме християни и ако даде Господ, ще продължим да възвестяваме това”, е добавил той.

Християни оприличени на терористи

Compass Direct съобщава също, че адвокат Кемал Керинчиз, който се е намесил в полза на обвинението, е прочут със своите действия срещу интелектуалци, използвайки член 301. “Християните-мисионери, които работят почти като терористични групи, са в състояние да проникнат в средните училища и сред учениците от началните училища”, е казал Керинчиз пред репортери. Съдебното дело срещу двамата християни все още се води.

За допълнителни затруднения се съобщава в статия, публикувана в Boston Globe на 9 декември 2006 г. Вестникът се позовава на затрудненията, пред които е изправен митрополит Апостолос, православен епископ.

През 1971 г. правителството затваря богословското училище на остров Халки в Мраморно море. В училището са се обучавали поколения наред православни водачи, но властите го затварят заедно с други частни църковни училища. Междувременно православната общност в Турция се е стопила до 3000 души от 180 000 през 1923 г.

Като цяло, отбелязва Boston Globe, религиозните малцинства в Турция, които включват около 68 000 арменци, 20 000 католици, 23 000 евреи и 3000 православни, се сблъскват с многобройни правни ограничения.

Превод (със съкращения): Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...