Израел: интронизацията на новия Иерусалимски патриарх е нежелателна


Иерусалим, 10 ноември. Правителството на Израел заяви, че е нежелателна интронизацията (тържественото встъпване в длъжност) на патриарх Теофил III, избран през август единогласно за предстоятел на Иерусалимската църква, съобщава Интерфакс.

"Държавата възразява срещу провеждането на церемония, която ще узакони оставката на патриарх Ириней, която не е призната от държавата Израел, както това се изисква от закона" – се казва в писмото на министъра по делата на Иерусалим Цахи Ханегби до юриста на Иерусалимската патриаршия Ахмед Муграби.

Преди две седмици патриарх Теофил внесе в съда иск срещу израелските власти, обвинявайки правителството, че то е поискало от него да потвърди сделките за църковните имоти, сключени между неговия предшественик и израелските предприемачи, за да го признае като нов патриарх, пише израелският вестник "Хаарец".

Министърът също така заяви, че израелското правителство възнамерява в най-близко време да учреди специален комитет, който ще разгледа въпросите, свързани с признаването на патриарх Теофил.

В ответното си писмо Синодът на Иерусалимската патриаршия нарече заявленията на министъра "предизвикващи учудване и неприемливи", а действията на израелските власти – "нарушаващи религиозната свобода на членовете на гръцката православна община".

"Няма необходимост от "правителствен комитет". Правителството трябва да побърза с признаването на патриарха", се казва в писмото на Синода.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...