Изявление на архиепископ Димитриос относно кризата в Близкия изток


Източник: Greek Orthodox Archdiocese of America

Изявление на Негово Блаженство архиепископ Димитриос, предстоятел на Американския архидиоцез на Вселенската Патриаршия относно кризата в Близкия изток

Това е едно ужасно време, време, което не вярвахме, че ще видим отново. Това е време на скръб, скръб за стотиците хора, които вече загинаха и хилядите, които бяха ранени или са бездомни и живеят като бежанци. Това също е време за молитва, молитва към всемогъщия Бог за спиране на насилието и за възтържествуване отново на мира, справедливостта, спокойствието и благоденствието за всички жители на Близкия изток и особено за Израел и Ливан, където избухна последният изблик на насилието, войната и кръвопролитието.

Настоящите военни действия между Хизбула и Израел донесоха разрушения и човешки жертви както за Ливан, така и за Израел. Те достигат до нас ежедневно чрез медиите. Ние не сме и не можем да бъдем безразлични към страданията на жителите на Ливан и Израел, мюсюлмани, християни и евреи.

Ние изразяваме нашата дълбока скръб за всички, които загинаха и за техните скърбящи семейства и общности, за всички, които загубиха своите домове и препитанието си, и за огромните разрушения в земите, засегнати от войната.

Ние призоваваме нашето правителство и Обединените нации да се намесят и да започнат мощна дипломатическа кампания, чрез която да се обмисли, формулира и приложи незабавно прекратяване на огъня и да се постигне справедлив и траен мир, тъй като с болка виждаме, че бомбардировките и разрушението продължават с неотслабваща сила. Ние призоваваме нашия президент да говори за мир и да подкрепи диалога и дипломацията като подходящото средство за разрешаване на конфликтите.

Ние призоваваме всички православни християни в Америка да се присъединят към нас с молитва към милостивия Бог в началото на Богородичния пост, който започна на 1 август. Нека призовем Пресветата Богородица да се застъпи за нашите страдащи братя и сестри по целия Близък изток.

Отчитайки хуманитарната криза, която е следствие от насилието, ние се обръщаме към всички верни да отворят сърцата си и да предложат каквото е възможно на своите енории, за да бъде предадено на Международна православна благотворителност (IOCC) за тяхната кампания за оказване от наше име на хуманитарна помощ направо на уязвимите и страдащите хора и общности.

С горещи молитви към милостивия и всемогъщ Бог,

+ДИМИТРИОС
Архиепископ на Америка

International Orthodox Christian Charities (IOCC)
110 West Road, Suite 360, Baltimore, Md. 21204
Tel: (410) 243-9820 — Fax: (410) 243-9824
Web: www.iocc.org — E-mail: news@iocc.org

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...