Католическата църква отлъчи жени, „ръкоположени“ за свещеници



Източник: Благовест-Инфо

Осем жени, жителки на САЩ, бяха отлъчени от Католическата църква, след като бяха "ръкоположени" на 31 юли по време на церемония, извършена на борда на кораб недалеч от американския град Питсбърг.

Участничките на ритуала вече се смятат за католически "свещенички", а още четири – за "дяконки". Църковните иерарси обаче заявяват, че те повече не са чеда на Католическата църква.

"Те сами са се отлъчили, противопоставяйки се на традиционното учение на Църквата", заяви говорителят на Питсбъргския архидиоцез отец Роналд Ленгвин. Според официалното изявление на епархията, "тайнството", извършено на 31 юли, е недействително, тъй като според църковните канони само мъже могат да бъдат свещенослужители. В документа също така се казва, че Църквата отлъчва не само онези, които са извършили и са приели неканоничното "ръкополагане", но и всички, които са присъствали на церемонията.

Акцията на 31 юли е организирана от движението Roman Catholic Womenpriests, което се бори за католическо женско свещенство. Според информацията, разпространена от движението, церемонията е била извършена от три жени-"епископи" от Германия, които на свой ред са били ръкоположени от епископи-мъже. Последните са го направили тайно и имената им не се посочват, тъй като "те са в пълно общение с Папата".

Подобни церемонии вече са се извършвали в Германия и Канада. Неканоничните служби винаги се извършват на борда на кораб сред река или езеро, тъй като водната територия не е под юрисдикцията на католическите диоцези.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...