Историческа среща на религиозни лидери в Кипър



Източник: Southeast European Times

Кипърските религиозни лидери са се срещнали за първи път след 1974 г. по време на посещението на председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, целящо насърчаване на диалога между двете общности на разделения остров, съобщава Southeast European Times. Кипърският архиепископ Хризостомос II и кипърският турски религиозен лидер Ахмет Йонлюер са се  срещнали в сряда (21 февруари), шест седмици след отлагането на планирана среща между тях.

Домакин на срещата в Никозия е бил председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рене ван дер Линден, който пристигнал в понеделник в опит да насърчи диалога между двете общности. Наричайки тази среща "историческа", Ван дер Линден я окачествил като отличен пример за междукултурен и междурелигиозен диалог и приоритет за своето председателство.

По време на двучасовите разговори са били обсъждани възможностите за изграждане на  климат на доверие и търпимост между двете общности и е било договорено засвидетелстване на повече уважение към местата за богослужения на територията на Кипър. Двамата са се договорили да работят за създаването на условия за богослужения в джамията "Хала Султан Теке" в Ларнака и в манастира "Апостол Андрей" на полуостров Карпас, се казва в съвместно изявление, публикувано след срещата им.

Изразявайки надежда, че преговорите ще спомогнат за засилване на взаимното доверие и ще допринесат за решаването на кипърския проблем, двамата лидери са се договорили да се срещнат отново.

"Щастлив съм, че се намирам тук днес … за да можем и двамата да работим за доброто на нашата страна и за доброто на нашите народи," е казал архиепископ Хризостомос II пред репортери преди срещата, според АП. "В Кипър никога не сме имали религиозен проблем, няма да имаме такъв и в бъдеще."

Ван дер Линден се е срещнал и с политически лидери, за да подпомогне диалога между двете общности. Той е заявил, че "Не може да има трайно решение на положението в Кипър, без сериозен и устойчив диалог между двете общности на всяко възможно ниво." Той е изразил също безпокойство от бавния темп на прилагане на споразумението, постигнато между Пападопулос и Талат през юли 2006 г., и призовал всички участници да не губят повече време. Споразумението, сключено с посредничеството на ООН, предвижда създаването на работни групи за разглеждане на възможностите за прекратяване на 32-годишното разделение на Кипър.

На снимката: Рене ван дер Линден (в средата) разговаря с репортери в сряда (21 февурари), след срещата между архиепископ Хризостомос II (вляво) и лидера на кипърската мюсюлманска общност Ахмет Йонлюер.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...