Историческо решение за християните конвертити в Египет


Le Figaro, Libération

Християнин, приел исляма, може да се върне към първоначалното си изповедание и това да бъде вписано в официалните му документи – това е решението на Върховния административен съд на Египет от миналата събота.

Съдът бе сезиран от 12 копти, на които властите бяха отказали да издадат лични карти с означението „християнин”. „Това е щастливият край на една юридическа битка, толкова абсурдна, колкото и ненужна” – така  коментира новината Хусам Бахгат, един от адвокатите на жалбоподателите.

„Досега служителите на МВР като че ли смятаха, че имат право да решават коя вяра да изповядва човек, ако избраната от него не им харесва”, изтъкват от Хюмън Райтс Уоч. Осъждайки политиката на „собствена интерпретация на ислямския закон”, която е в нарушение на египетската конституция, гарантираща свободата на вярата, ХРУ оценява, че решението на Административния съд е „важно за всички египтяни, които искат да сменят вярата си, без да трябва да плащат за това административна или наказателна цена”.

Изповеданието фигурира задължително във всички официални документи в Египет. С последното си решение трибуналът приема, че вписването на новата религия „не е декларация за вероотстъпничество”. Досега египетските власти отказваха да зачетат административно преминаването на мюсюлманин в друга вяра именно под този претекст – че според ислямския закон това се явява апостасия, която по правило подлежи на смъртно наказание. Решението е компромисно, и немаловажен детайл се явява определението на съда в документите да се вписва също и първата промяна на вярата.

Нерядко в Египет християни приемат исляма поради някои чисто „практични” съображения – например, да заобиколят забраната за развод в коптската църква. Някои вписват и малолетните си деца в новата вяра, за да запазят родителските права. Впоследствие мнозина от тях или децата им решават да се върнат към предишното си изповедание. До неотдавна коптите не смееха да влизат в конфликт със системата, но междуверското напрежение засили чувството на принадлежност към общността.

Юридическата битка следва да продължи с един още по-чувствителен казус – този на мюсюлманите по рождение, приели християнството и търсещи официално признаване на конверсията си. Само преди месец Върховният съд отхвърли иска на Мохамед Хигази, но се позова на процедурен недостатък, и така избегна да се произнесе по същество.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...