Колизеят ще бъде осветен в червено в памет на загиналите заради християнската си вяраОсвен символ на величието на Римската империя, Колизеят е свързван и с мъченическия подвиг на множество християни в периода на римските гонения. Големият кръст, който всеки турист може да съзре във вътрешното пространство на Колизея, е знак на свидетелство за кръвта на християнските мъченици, която е била пролята тук в древността.

На 24 февруари от 18 ч. Колизеумът ще бъде облян в червена светлина в памет на загиналите и пострадалите заради християнската си вяра.

По същото време два други символа на съвременното християнското мъченичество също ще бъдат осветени в червена светлина. Това са маронитската църква „Св. Илия“ в Алепо, Сирия, и катедралата „Св. ап. Павел“ в иракския град Мосул.

Акцията, чиято цел е да обърне внимание към трагедията на хиляди християни по света, преследвани и избивани заради вярата си, се провежда за втори път в Италия и в други точки на света. По инициатива на католическата фондация „Помощ за страдащата Църква“ през април 2017 г. в червено бе осветена друга емблема на Рим – фонтана Ди Треви.

Кръстът в Колизея, извисяващ се в памет на мъченическата кръв на християните, загинали там

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...