Колизеят ще бъде осветен в червено в памет на загиналите заради християнската си вяра

Освен символ на величието на Римската империя, Колизеят е свързван и с мъченическия подвиг на множество християни в периода на римските гонения. Големият кръст, който всеки турист може да съзре във вътрешното пространство на Колизея, е знак на свидетелство за кръвта на християнските мъченици, която е била пролята тук в древността.

На 24 февруари от 18 ч. Колизеумът ще бъде облян в червена светлина в памет на загиналите и пострадалите заради християнската си вяра.

По същото време два други символа на съвременното християнското мъченичество също ще бъдат осветени в червена светлина. Това са маронитската църква „Св. Илия“ в Алепо, Сирия, и катедралата „Св. ап. Павел“ в иракския град Мосул.

Акцията, чиято цел е да обърне внимание към трагедията на хиляди християни по света, преследвани и избивани заради вярата си, се провежда за втори път в Италия и в други точки на света. По инициатива на католическата фондация „Помощ за страдащата Църква“ през април 2017 г. в червено бе осветена друга емблема на Рим – фонтана Ди Треви.

Кръстът в Колизея, извисяващ се в памет на мъченическата кръв на християните, загинали там

 

 

Коментари

коментара

Близки теми: