Легализирането на канабиса във Великобритания се оказва грешка


Легализирането на употребата на канабис във Великобритания преди две години е довело до бум на пазара на твърдите наркотици. Според информация на News of the World, публикувана в сайта Майки срещу дрогата, в секретен доклад на Тони Блеър се съобщава, че решението на правителството да декриминализира канабиса е довело до бедствено положение в страната, тъй като е дало възможност на дилърите да наводнят пазара с нови потребители на смъртоносни наркотици като крек кокаин и хероин.

В доклада се казва:” Мнозинството от местните наркодилъри използват канабиса като лесен начин за правене на пари и за увеличаване на клиентската си маса. Те си осигуряват нови клиенти от хората, които купуват канабис. Промените в закона увеличиха броя на хората, които употребяват канабис. Броят на наркоманите на твърда дрога също се е увеличил. Макар че са необходими още проучвания, видимо е, че ръстът в двете групи е свързан”.

Макар и да няма "лабораторни" данни за зависимостта между употребата на меки и твърди наркотици, такава връзка очевидно съществува. Тя се осъществява от една страна чрез механизмите за снабдяване с наркотици, а от друга – последством нагласата и средата, която се се създава при тяхното потребление.

В публикацията се казва още: „Само минути са необходими, за да се купи марихуана в пет града от различни райони на страната – а много от дребните разпространители предлагат и твърди наркотици. Когато канабисът беше класифициран в клас С като “мек” наркотик, правителството твърдеше, че няма пряка връзка и доказателства, че неговата употреба подтиква хората да вземат твърди наркотици. Но новият доклад заключава, че почти всички потребители на твърда дрога като хероин и крек, са започнали с пушене на марихуана. Установени са в момента 3.5 млн регулярни потребители на канабис във Великобритания – пет пъти повече от 1997 година. Правителството  твърди пред обществото, че просвещаването за опасностите от наркотици, вместо наказанието за употреба, е единствено ефективният начин. Но в секретния доклад намира място следното : ”Много повече наркотици се употребяват сега, в сравнение с миналото. Наркопазарът е хитър и гъвкав и опитите да бъде нарушен не дават никакви устойчиви резултати.” Докладът предупреждава, че 260 000 зависими от хероин харчат 4 млрд лири годишно и предизвикват щети от престъпления на стойност 16 милиарда лири, за да си доставят наркотици. Държавният секретар в сянка Дейвид Дейвис определи политиката на правителството относно наркотиците като “ тотална катастрофа”. Той допълни: “ Мнозина си мислят, че канабисът е сигурен, лек наркотик. Оттам смятат, че той е законен. А все повече стават младите хора, чийто живот се разрушава в схемата на тази гибелна търговия”.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...