Ще бъде построен първият храм в български университет



Започва строителството на православен храм в двора на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", съобщи за Православие България г-жа Николова, отговорник за връзки с обществеността при Университета. Първата копка на храма, който ще носи името на “Св. Евтимий, Патриарх Търновски” е била направена вчера по време на тържеството за откриване на учебната година, от ректора на университета, проф. Харалампиев, по чиято инициатива започва изграждане на храма. Тържествената церемония с полагане на основните камъни и водосвет е извършил отец Славчо, протосингел на Великотърновската митрополия. ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде първият университет в България, на чиято територия ще има действащ православен храм.

Храмът ще има трикорабен корпус, ще позволява присъствие на около 250 човека по време на богослужение и ще бъде разположен зад паметника на светите братя Кирил и Методий, между Ректората и старата част на гр. Велико Търново. Централният купол ще се носи от четири кръгли колони и камбанария с височина 17 метра.

На тържеството е присъствал ктиторът на храма, г-н Стефан Шарлопов, който е бивш възпитник на Университета. Обсъжда се идеята за учредяване на фондация с участието на Ктитора, Университета и Великотърновската света митрополия, която да подпомага събирането на средства за изграждането на храма. Ректорът е призовал всички присъстващи преподаватели и студенти да участват в изграждането на храма според възможностите си – с дарения на средства или труд, за да бъде наистина този почин споделен и успешен.

Строителството на храма е предприето с благословията на Негово светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква, дадено преди три години, на 20 януари, празникът на свети Евтимий, патриарх Търновски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...