Гръцки манастир може да се превърне в затвор


Еладската православна църква желае да превърне манастир от ХVІІ век в затвор за осъдени клирици.

Светият Синод на Еладската православна църква е поискал разрешение да превърне манастира “Хрисопиги” в южен Пелопонес в изправително заведение.

Синодът се надява, че неотдавна осъденият бивш Митрополит на Атика Пантелеймон ще може да излежи в манастира своята шестгодишна присъда за незаконно присвояване.

Официални лица заявиха, че този план би могъл за в бъдеще да се прилага и при други осъдени клирици.

Бившият митрополит Пантелеймон, който е над 70-годишен, беше осъден преди месец за присвояване на около 200 000 евро от манастир в неговата епархия.

Гръцки журналисти съобщават, че в момента той се чувства зле в най-строго охранявания затвор на Гърция “Коридалос”, тъй като е подложен на подигравките на останалите затворници.

Но предложението да бъде преместен в “по-подходяща обстановка”, както се изрази Синодът, предизвика сериозна съпротива от страна на онези, които смятат, че осъдените клирици трябва да понасят същите условия, както останалите закононарушители, съобщава кореспондентът на Би Би Си в Атина Малкълм Брабант.

Бившият митрополит Пантелеймон е най-известният клирик в затвора, но друг влиятелен клирик предстои да бъде съден за подкупване на съдии, а гръцките власти отправиха обвинения към членове на братството на схизматичния атонски манастир “Есфигмен” за присвояване на църковно имущество. | news.bbc.co.uk

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...