Мелкитският патриарх призова световните лидери да спасят християните на Ирак


Грегори ЛахамГлавата на Мелкитската гръко-католическа църква патриарх Григорий III Лахам се обърна в сряда към Лигата на арабските държави и всички световни лидери с призив да направят, каквото могат, за спасението на християните от Ирак.

"Ирак е родината на Авраам, който е бащата на всички вярващи според вярата на иудеите, християните и мюсюлманите – трите световни религии, които имат общ корен и споделят общи хуманитарни ценности", се казва в апела на патриарха.

Григорий III призова "кралете и президентите, духовните и гражданските лидери да спасят многообразието, което е характерно за този регион".

"Необходими са спешни мерки, за да спасим народа на Ирак, неговото историческо, религиозно и културно наследство", подчерта мелкитският духовен лидер, цитиран от агенция Zenit. "Призоваваме Лигата на арабските държави да свика извънредна среща, за да обсъди създалата се опасна ситуация и да сложи край на насилията и убийството на християните в Ирак".

Християните трябва да се върнат в родината си и да не се чувстват захвърлени на произвола на престъпни сили, убеден е предстоятелят на Мелкитската църква.

Както съобщи тези дни представителят на Върховния комисар на ООН за бежанците, през последните седмици Мосул е бил напуснат от повече от половината негови жители-християн — 13 хиляди души. По думите на прессекретаря на Ватикана отец Федерико Ломбарди, екстремистите обхождат домовете на християните и ги заплашват със смърт, ако не напуснат града. | Патриархия.Ру

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...