Митрополит Амфилохий: Само руското „не“ ще спаси Православието на Балканите



Източник: Русская линия

От позицията на Русия по косовския въпрос зависи съдбата на Православието на Балканите и бъдещето на цяла Европа, заяви черногорският митрополит Амфилохий, отговаряйки на въпросите на зрителите за ситуацията в Косово в ефира на православната телевизия "Союз".

"Надяваме се, молим Бога Русия и президентът Путин да кажат в решителния миг думата си в Съвета за сигурност на ООН. Да кажат само: "Не". И това ще е достатъчно, това "не" ще бъде спасение за нашия народ, спасение за Православието на Балканите и основа за истинско, уравновесено решение на този проблем, от който зависи не само съдбата на нашия народ, но и бъдещето на Европа", каза владиката и подчерта, че "руският православен народ никога не е предавал своите братя".
Планът, представен на Съвета за сигурност от пратеника на ООН Ахтисаари и подкрепян от западните страни, предвижда фактически пълното отделяне на Косово от Сърбия. Руският президент Владимир Путин няколко пъти е заявявал, че Русия няма да приеме решение на косовския проблем, което не задоволява Белград.

По думите на владиката, когато САЩ са бомбардирали Сърбия, "те пишеха върху самолетите "Христос возкресе", а върху бомбите – "великденски подарък". "Срeщал съм се с много руснаци по времето на бомбардировките и след тях, и разбрах колко дълбоко е състраданието на руския православен народ към нашия страдащ народ в Сърбия и Черна гора, в Босна и Косово. Руският народ винаги е споделял нашите скърби и ни е помагал", заяви черногорският митрополит.

Отговаряйки на въпроса, меси ли се в момента Америка във вътрешните дела на Сърбия и Черна гора, владиката с горчивина отбеляза, че всеки днес може да посети Белград и да види развалините на бомбардираните от американците сгради. "Това е истински позор и нещо неразбираемо за здравомислещия човек – двадесетото столетие да бъде завършено с война срещу един християнски народ… Да сипеш бомби без да си обявил война, да дадеш на бомбардировките име "Милосърден ангел"?! Какво е това?! Малко е да се каже, че това е фарисейство, лицемерие – това е някакъв сатанински дух", каза той.

Владика Амфилохий обвини американците за "положението, в което днес се намира Косово и Метохия". "Там са унищожени 170 църкви и манастири, които са се запазили по времето на петстотингодишното османско робство. Те са унищожени именно по времето на присъствието на Евросъюза, американските войски, Кейфор в Косово… Всичко разрушиха и се готвят да провъзгласят "независимостта" на това място, което принадлежи на сръбския народ", каза в заключение владика Амфилохий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...