Бъдещият боец на Ал-Кайда – младеж, европеец, бивш християнин



Източник: Интерфакс

Разузнавателните служби на Франция отбелязват засилването на една опасна тенденция: много от европейците, приели исляма, показват симпатии към радикализма.

"Това явление е в разцвета си", смята ръководителят на службата за вътрешна безопасност на Франция Паскал Мейо. По негови данни, голяма част от хилядите новообърнати френски мюсюлмани изповядват радикални ислямистки идеи, "възпитали днешните екстремисти".

Френските изследователи на проблема твърдят, че французите стават мюсюлмани по различни причини. Най-често хората приемат исляма поради семейни или приятелски връзки. Въпреки това все повече хора търсят в исляма подкрепа, която обществото им е отказало. Зачестиха случаите на приемане на исляма от затворници, безработни – хора, които са в конфликт с обществото.

"Ислямът стана религия на онеправданите. Днес с помощта на идеалите на исляма можеш да изразиш несъгласието си с обществото и западния свят като цяло", казва социологът Фархад Хосрохавар, изследващ ситуацията във френските затвори.

Ислямът е достъпно прибежище също и поради лекотата, с която можеш да приемеш тази религия: достатъчно е само да кажеш в присъствието на двама свидетели т. нар. "шахада" – формулата на мюсюлманската вяра ("шахада" буквално гласи: "Няма друг бог освен Бога и Мохамед е Негов пратеник" – бел. прев.).

Жан Люк Маре, директор на френския Институт за стратегически изследвания, смята, че засега във Франция "потенциално опасни" са само няколко десетки новообърнати мюсюлмани. Въпреки това той подчерта, че е твърде показателен словесният портрет на "бъдещия войник на Ал-Кайда", поместен наскоро в един ислямски сайт: той е таен мюсюлманин, европеец по произход, син на родители-християни.

"Той се е учил с вас в едно училище и се е молил с вас в една църква – а сега е готов да хване оръжие заедно със своите братя", казва политологът.

По мнението на Маре, реална опасност от ислямски прозелитизъм има навсякъде: на улиците, в университетите, джамиите, затворите. Той смята, че е невъзможно да се посочи една-единствена причина за радикализирането на новопокръстените: "Могат да се назоват политически, исторически, етнически, семейни причини – всяка една от тях ще даде твърде опростена картина на действителността".

По данни на френските специални служби, към момента около 50 хиляди коренни французи са приели исляма, съобщава "Associated Press".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...