Митрополит Теофан оттегли кандидатурата си за румънски патриарх заради връзка със „Секуритате”Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Truden каза:

  Моля да ме извините за тона, но да наричате Теофан „Негово Високопреосвещенство“ е меко казано НЕУВАЖЕНИЕ към Християнството.

  Липсата на позиция която показва вашият сайт е… страхувам се да не ви обидя.

  Как може да е „Негово Високопреосвещенство“ един служител на секретните служби.
  Той би трябвало да служи на Бога.
  Фактът че все още има църковният си сан е показателен за чистотата на църквата.

  Срам!

 2. faf каза:

  Ето как действа безаконието в Църквата.А уж ние православните и нашата вяра се движим по свещено канонично и божествено право.Сега разбирате ли ( към онези без позиция) КАКВА бе идеята в началото на 90-те,у онези които се опитаха да предизвикат един процес на обнова в същата.Нама да стане.Затова и в България няма Българска Църква.Епископи действащи като феодали.Градски свещеници които заради големи треби и облаги мълчат,селско духовенство мизерстващо и вперило мисъл единствено в своето физическо уцеляване,липса на монашество,бездуховен народ,шепа бизнесмени наливащи пари в една безмислица-владишки коли,имоти,зграден фонд.Липса на социална дейност,мълчание на висшия клир защото и той като румънските си колеги е оцапан с фекалиите на атеизма до ушите. Дойде време за изграждане на нова Църква различна от БПЦ,може би към някоя от старите стълбове на православието. Но без Марин Найденов Минков и неговата компания.

 3. Ангел Небесен каза:

  faf, споделям в голяма степен това ваше мнение; Вие изглежда сте етикираните „разколници“, но все пак за мен не това е „панацеята“ за БПЦ. Нима си мислите, че като изгоните комунистическите креатури от БПЦ и някак си механичноще промените или ще започнете да променяте нещо в съборния църковен живот.Тук нещата не опират до отстояване на „свещеното канонично и божествено право“, нито в изхождането от някакви „догматични основи“, без да казвам, че те не са важни. Може да Ви се стори примиренчески, но това което болшевиките-сатанисти причиниха на българския народ, трябва само Бог със своя Дух да поправи; от недрата на човешките сърца трябва да дойде промяната защото: “ ОГЪН ДОЙДОХ ДА ТУРЯ НА ЗЕМЯТА, И КОЛКО БИХ ЖЕЛАЛ ДА БЕШЕ ВЕЧЕ ПЛАМНАЛ!“ (Лука 12:49)

 4. Idiot каза:

  Нека не ги съдим толкова строго. Нека проявим разбиране: не може клира да е различен от миряните си.