Митрополит Теофан оттегли кандидатурата си за румънски патриарх заради връзка със „Секуритате”


Митрополит ДаниилИзточник: ziua.net

След по-малко от един месец Румъния ще има нов Патриарх. До днес кандидатите бяха двама – Негово Високопреосвещенство Даниил, митрополитът на Молдова и Буковина и Негово Високопреосвещенство Теофан, митрополитът на Олтеня. В началото на следващата седмица обаче, Негово Високопреосвещенство Теофан ще обяви официално оттеглянето си. Решението му е свързано с минал ангажимент към „Секуритате”.

Негово Високопреосвещенство Теофан имаше реални шансове да стане новия Патриарх на Румъния. На митрополита обаче тактично му било напомнено за бившия му ангажимент към „Секуритате” и че ако не оттегли кандидатурата си, всичко това ще бъде обявено в медийното пространство. Въпреки, че подписания със „Секуритате” договор никога не е бил приложен от Митрополит Теофан. По този начин имиджа на кандидата за Патриарх ще пострада, а това не е желателно.

След оттеглянето на митрополит Теофан, Негово Високопреосвещенство Анания, митрополитът на Клуж, Алба, Кришана и Марамуреш ще подаде кандидатурата си за Патриарх. Сериозността на решението му пролича на Успение Богородично, когато след Светата Литургия отправи апел към присъстващите политици да спрат проекта за мина за злато в Рошиа Монтана. По този начин той засяга една от най-болезнените за обществото теми. Със желанието си да се включи в тази борба може би ще спечели гласовете на епископите, които подкрепят идеята и са против изграждането на мина в една от най-красивите планини в Румъния.

До този момент и двамата – митрополит Даниил и митрополит Теофан са подкрепяни от два силни лагера. Казано по друг начин, Негово Високопреосвещенство Теофан е подкрепян от цял Ардеал и Сибиу. Източната част на страната и Букурещ подкрепят митрополит Даниил. От Архиепископия
Букурещ гласуващите за Патриарх ще бъдат 30 на брой. Част от тях са преподаватели, които подкрепят Митрополита на Молдова, но има и епископи, които не са заявили предпочитанията си. Не е ясно кой от кандидатите ще спечели повече гласове, но на 12 септември това ще се изясни и епископа с повече гласове ще застане начело на Румънската Църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Truden каза:

  Моля да ме извините за тона, но да наричате Теофан „Негово Високопреосвещенство“ е меко казано НЕУВАЖЕНИЕ към Християнството.

  Липсата на позиция която показва вашият сайт е… страхувам се да не ви обидя.

  Как може да е „Негово Високопреосвещенство“ един служител на секретните служби.
  Той би трябвало да служи на Бога.
  Фактът че все още има църковният си сан е показателен за чистотата на църквата.

  Срам!

 2. faf каза:

  Ето как действа безаконието в Църквата.А уж ние православните и нашата вяра се движим по свещено канонично и божествено право.Сега разбирате ли ( към онези без позиция) КАКВА бе идеята в началото на 90-те,у онези които се опитаха да предизвикат един процес на обнова в същата.Нама да стане.Затова и в България няма Българска Църква.Епископи действащи като феодали.Градски свещеници които заради големи треби и облаги мълчат,селско духовенство мизерстващо и вперило мисъл единствено в своето физическо уцеляване,липса на монашество,бездуховен народ,шепа бизнесмени наливащи пари в една безмислица-владишки коли,имоти,зграден фонд.Липса на социална дейност,мълчание на висшия клир защото и той като румънските си колеги е оцапан с фекалиите на атеизма до ушите. Дойде време за изграждане на нова Църква различна от БПЦ,може би към някоя от старите стълбове на православието. Но без Марин Найденов Минков и неговата компания.

 3. Ангел Небесен каза:

  faf, споделям в голяма степен това ваше мнение; Вие изглежда сте етикираните „разколници“, но все пак за мен не това е „панацеята“ за БПЦ. Нима си мислите, че като изгоните комунистическите креатури от БПЦ и някак си механичноще промените или ще започнете да променяте нещо в съборния църковен живот.Тук нещата не опират до отстояване на „свещеното канонично и божествено право“, нито в изхождането от някакви „догматични основи“, без да казвам, че те не са важни. Може да Ви се стори примиренчески, но това което болшевиките-сатанисти причиниха на българския народ, трябва само Бог със своя Дух да поправи; от недрата на човешките сърца трябва да дойде промяната защото: “ ОГЪН ДОЙДОХ ДА ТУРЯ НА ЗЕМЯТА, И КОЛКО БИХ ЖЕЛАЛ ДА БЕШЕ ВЕЧЕ ПЛАМНАЛ!“ (Лука 12:49)

 4. Idiot каза:

  Нека не ги съдим толкова строго. Нека проявим разбиране: не може клира да е различен от миряните си.