Черногорският митрополит Амфилохий бе извикан на разпит в полицията



На 22 юни Черногорско-приморският митрополит Амфилохий бе привикан за разпит в полицейското управление на гр. Подгорица, съобщава сайтът на митрополията. Владиката е обвиняван като организатор на всенародната лития, която се състоя в черногорската столица предишния ден.

Митрополит Амфилохий даде показания в присъствие на адвокатите си и очакваше в течение на 6 часа прокурорско решение дали да бъде арестуван. Стотици хора очакваха края на разпита пред сградата на полицейското управление. Около 17.20 ч. местно време той излезе от сградата на полицията и беше посрещнат от тълпата с овации и викове “Не си даваме владиката!”

Протестите в края на февруари 2020

Православната църква в Черна гора и властите в тази малка балканска държава са в открит конфликт след приемането на скандалния закон “За свободата на съвестта и религиозните изповедания”, който управляващата партия в черногорския парламент прие на Коледа миналата година и който предвижда одържавяване на по-голяма част от имотите на църквата, в това число и на национални и общоправославни светини като Цетинския манастир и манастира Острог.

 

Източник: mitropolija.com

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...