Монасите от Есфигмен обвинени за небрежно отношение към светините на манастираМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Колко жалко, когато човек не признава патриарха на Истамбул(Константинопол), могат да го изкарат най-черния дявол. Няма за какво да се заядат с тях и сега ново пет. Управата на Св.Гора искала да си възвърне контрола над манастира, това звучи все едно местната мафия се бори за повече територия. Защо пишете така бе братя?

 2. faf каза:

  Браво на монасите,ако трябва и дървото да поиграе около онези които се опитват да бъдат по православни от Христа

 3. chorbalan4o каза:

  гледам и не вярвам на ушите си !!!!!!!

  ieromonah Ioan,

  може ли такова нещо?!

  Разколници да подкрепяте?..
  Проблемът на есфигменци не е само признаването на патриарха, по-сериозният е, че ултразилоти.

 4. ieromonah Ioan каза:

  Брате, не защитавам никого. Познавам монастира Есфигмен и знам за съблазните в нвго. Аз просто се учудвам на човешките похвати, които винаги са едни и същи. И най-вече не съм съгласен с избора на думи у автора на материала за контрол над манастира. Това не е християнски език, а мафиотски. Тези хора там са по свободна воля и никой няма право да ги контролира, освен съвестта им. Патриарха не е феодал, че да си контролира териториите. Той може да ги управлява духовно. Така, че брате не се хващай за думите, а виж дали това е добро и по Бога.

 5. chorbalan4o каза:

  че не е феодал не е, но и на Света Гора си има правила, и те по презумпция трябва да се спазват. Не може само коректив на есфигменци да е изкуфялата им, граничеща до обезумяване съвест.
  Патриархът освен духовно управлява и административно.. Добро по Бога ли е да издигнеш знаме с надпис „Православие или смърт?“..

  А и източникът доколкото виждам е френски… И нищо мафиотско не виждам в статията. Изнесени са безпристрастни факти.