Монасите от Есфигмен обвинени за небрежно отношение към светините на манастира



Източник:
Le Monde

Солунски прокурор е повдигнал обвинение за небрежност срещу монасите от светогорския манастир Есфигмен, пребиваващи в разкол, след като на два пъти през минали месец са отказали да допуснат археолози, за да направят инспекция на манастирските реликви. Според гръцката агенция АНА, в доклад на местната археологическа служба се съобщава, че редки ръкописи, икони, корабоплавателни съдове и други са складирани в манастира, датиращ от пети век. Властите смятат, че редките реликви не се съхраняват правилно и че съществува опасност за целостта им.

Около 80 монаси обитават днес манастира. Есфигмен е в разкол с другите 20 обители на монашеската република, след като през 2002 година бе взето решение за отлъчване на обитателите му.

Миналия октомври девет монаси бяха осъдени условно на две години затвор след жалба от страна на властите, подкрепяни от управата на републиката, която иска да си възвърне контрола над манастира. Два месеца по-късно, четирима монаси бяха настанени в болница след сблъсъци с други монаси, определени да бъдат заселени в Есфигмен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...