Върховният съд на Русия отказа реабилитация на избитата царска фамилия



Източник: Mediapool

Върховният съд на Русия постанови в четвъртък, че членовете на семейството на последния цар Николай Романов, разстреляни през 1918 г., не подлежат на реабилитация по силата на закона за реабилитация на жертвите на политически репресии, предадоха руските информационни агенции.

Съдът е признал за законно прокурорското заключение, според което няма основания за реабилитиране на избитите Романови.

През декември 2005 г. една от последните издънки на династията Романови – великата княгиня Мария Владимировна – предяви иск пред руската прокуратура за признаване на убитите за жертви на политически репресии. За доказателство княгинята, която живее в Испания, приложи копие от решението на Уралския областен съвет от 17 юли 1918 г. за разстрела на Романови.

През февруари 2006 г. руската генерална прокуратура оповести, че не са налице юридически основания за реабилитация и че членовете на царското семейство са станали жертва на "предумишлено убийство, което макар и да има политическа окраска, е извършено от лица, които не са разполагали със съответните съдебни и административни пълномощия", припомня ИТАР-ТАСС.

Авдокатът на Мария Романова обжалва това решение и Тверският районен съд в Москва задължи прокуратурата повторно да разгледа иска на княгинята. През септември т. г. генералната прокуратура отново призна избитите Романови – цар Николай, жена му Александра, и децата им Алексей, Олга, Татяна, Мария и Анастасия – за неподлежащи на реабилитация.

Останките на членовете на царското семейство бяха открити през 1991 г. край Екатеринбург и след това идентифицирани. През 1998 г. те бяха погребани с почести в Санкт Петербург., а през 2000 г. Руската православна църква ги призна за светци.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...