Московската патриаршия открива енория в Ню ДелхиИзточник: Интерфакс Религия

Православна енория, посветена на свети апостол Тома, е била приета в юрисдикцията на Московската патриаршия. Това е решил във вторник Светият Синод на Руската православна църква след състоялото се по-рано този месец посещение на митрополит Кирил Смоленски и Калининградски в Индия.

От отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия са съобщили пред Интерфакс, че на практика енорията в индийската столица се е образувала преди време и се състои основно от живеещи там руснаци и граждани на страните от ОНД.

През изминалите години свещеници от ОВЦВ редовно са посещавали Индия и са извършвали богослужения в Руското посолство на по-големите църковни празници. На службите са присъствали и представители на други националности, в частност православни дипломати от други страни, акредитирани в Ню Делхи.

При неотдавнашното си посещение, митрополит Кирил е извършил литургия в посолството на Русия и е осветил основите на бъдещия храм „Свети апостол Тома”. На събитието е присъствал руският посланик в Индия Вячеслав Трубников – бивш началник на Службата за външно разузнаване на Русия. (Интерфакс)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...