Навършват се 25 години от интронизацията на Албанския архиепископ Анастасий



На днешния ден православните в Албания честват 25 години от интронизацията на своя архипастир – Негово Блаженство Албанския архиепископ Анастасий.

Благодарение на неговите усилия за удивително кратко време Албанската църква се възражда за нов живот след дългогодишен мракобесен период на атеистичен режим.

Когато през 1992 г. Анастасий поема служението да възстанови автокефалията на Албанската църква по заръка на Вселенската патриаршия, той заварва православните в Албания в драматичен момент.

Предисторията на трагичната ситуация е следната: атеистичната власт полага целенасочени усилия напълно да унищожи религиозния живот в страната. На 22 октомври 1967 г. Албания е обявена за първата и единствена атеистична държава в света. Всяка религиозна собственост е конфискувана*. Всички храмове са затворени без изключение. Множество манастири и църкви са сринати, други са превърнати в складове, клубове, кина и др. Свещениците са арестувани и принуждавани да оскверняват светините, а при отказ са разстрелвани.

Православните в Албания, които според данните от този период са между 25 и 35% от населението, остават без нито един архиерей, който да поведе паството, а от 440 православни свещеници, служили преди идването на комунистическата власт, след дългогодишния период на преследвания, оцеляват само 22 възрастни Божии служители.

На 24 юни 1992 г. Анастасий е провъзгласен за архиепископ на Тирана и на цяла Албания, а на 2 август е интронизиран. Първата стъпка, с която той започва делото по възраждането на Православната църка в Албания, е откриването на Духовна семинария за обучение на нови свещенослужители. Петнайсетина години след положеното ново начало Албанската православна църква има около 130 нови образовани духовници. Други важни аспекти, на които архиепископ Анастасий особено акцентира в служението си, са работата с младите хора, дяконията, междухристиянският и междурелигиозен диалог.

Знаменателен момент от най-новата история на Православната църква в Албания бе освещаването на катедралния православен храм „Възкресение Христово“ в Тирана. На мястото е имало стара църква, която е съборена от комунистическата власт и е започнат строеж на 15-етажен хотел.

За освещаването на катедралния храм на 1 юни 2014 г. се събират хиляди православни албанци от страната и чужбина, както и предстоятели на поместните православни църкви и техни представители (от името на Българската православна църква представител бе Неврокопският митрополит Серафим).

* * *

Негово Блаженство архиепископ Анастасий (Янулатос) е роден на 4 ноември 1929 г. в Пирея, Гърция. През 1951 г. завършва с отличие богословие в Атинския университет, през 1960 е ръкоположен за йеродякон, а през 1964 – за свещеник. Специализира в университетите в Хамбург и Марбург, както и в университета „Макерере“ в Уганда, където прави проучване за доктората си, посветен на традиционните африкански религиозни култове. През 50-те години той пътува по света, за да опознава религиозните традиции на народите в десетки страни, сред които Индия, Япония, Китай, Кения, Бразилия, Сирия и др.

През 1972 е хиротонисан за епископ на Андруса. Между годините 1981-91 временно управлява епархията на Източна Африка, където възстановява семинарията, основана през 1971 г. от архиепископ Макарий III Кипърски, в близост до Найроби. Става инициатор за превеждането на светата Литургия на няколко африкански езика. Под негово ръководство са построени 67 нови църкви за изповядващите православието в този регион на света.

Между годините 83 и 86 година е бил декан на Богословския факултет на Атинския университет; един от най-изявените съвременни специалисти по история на религиите. Почетен професор на Атинския университет, доктор хонорис кауза на десетки университети по света. Автор на 11 книги, превеждани на различни езици, сред които и на български (“Православието и глобализацията„, 2005 г.).

 

* Данните са от доклада на Йорго Пападополи, изнесен на Международната конференция „Църквата и съвременното общество“, Русе, 2005 г., посветен на Православието в Албания – вж. „Възкресението на Албанската православна църква“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...