За пръв път в историята учени измериха физическите явления при слизането на Благодатния огън



Вчера в секцията "Християнство и наука" на Седемнадесетите рождественски образователни четения, открили се в неделя в Москва, бяха за пръв път обнародвани резултатите на научния експеримент, проведен от руски учени на Велика събота 2008 г. в храма на Гроба Господен в Иерусалим, съобщава Интерфакс.

Сътрудникът на Института по атомна енергия "Курчатов", кандидатът на физико-математическите науки Андрей Волков разказа за направените от него измервания на нискочестотните дълговълнови радиосигнали в Йерусалимския храм по време на годишното слизане на Благодатния огън.

С помощта на специално разработената апаратура ученият в течение на 6,5 часа преди слизането на огъня правел измервания в храма, а след това няколко месеца ги разшифровал.

Волков смята за "абсолютно чудо" разликата в показателите, получени в деня на слизането на огъня и в предишния ден. Освен това, според него, "анализът на пукнатините на колоната на входа в храма действително навежда на мисълта, че те биха могли да се появат в резултат от електрически разряд" (според преданието пукнатината се появила след като веднъж на православните бил забранен достъпът до храма; тогава Благодатният огън изригнал от колоната – прев.).

По думите на Волков, за същото говори и колегата му – световноизвестният специалист по механика на разрушенията Евгений Миронов.

Изказвайки мнението си, че "от строго научна гледна точка едно единствено измерване не е достатъчно“, А. Волков в същото време заявява, че носи пълна отговорност за получените резултати и е готов да ги представи.

От своя страна заместник-председателят на Комисията за изучаване на чудесните явления към Московската патриаршия, преподавателят на Руския православен университет "Св. Йоан Богослов" Александър Московски заяви, че Волков е "извършил научен подвиг, правейки за пръв път в историята сериозно, достоверно и отговорно научно измерване на Благодатния огън".

Благодатният огън вече много столетия слиза на Гроба Господен в Йерусалим в навечерието на православния Великден. Източните християни са убедени, че чудото на Благодатния огън убедително свидетелства за истинността на православната вяра, още повече, че през цялата история на Църквата не е имало нито един Великден, когато на Гроба Господен да не се е появявал свещеният огън. Самото слизане на огъня опровергава всички атеистични възгледи, смятат вярвящите.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...