Наградата „Ратцингер“ за първи път се присъжда на православен богослов


Nagrada

Двамата богослови, отличени за наградата „Йозеф Ратцингер“ за 2016 г.: Инос Бифи и Йоанис Куремпелес

От 2011 г. насам ежегодно издателството на Ватикана връчва награда за принос в богословската наука на името на Йозеф Ратцингер (папа Бенедикт ХVІ). Тази година с приза „Ратцингер“ са отличени богословите Йоанис Куремпелес (51 год.) от Гърция и Инос Бифи (82 год.) от Италия.

Йоанис Куремпелес е първият православен богослов, който ще вземе наградата „Ратцингер“. Той е преподавател по догматическо богословие в Богословския факултет на Солунския университет, както и гост-лектор в няколко европейски университета. Инос Бифи пък е отличен за своя труд „Opera omnia“ с проучвания на средновековната теология и философия.

Паричното измерение на наградата е 50 000 евро. Наградният фонд се попълва от приходите от трудовете на Йозеф Ратцингер, както и от публични и частни дарения.

Призът ще бъде връчен на 26 ноември на тържествена церемония във Ватикана.

 

Източник: www.catholic-news.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...