Назначена е комисия, която да разследва ситуацията в Сурожката епархия


Източник: Интерфакс

Лондон, 15 май. Епископ Василий (Осбърн), управляващ Сурожката епархия на РПЦ във Великобритания, беше отстранен от длъжност с патриаршески указ. Инокентий, архиепископ Корсунски, е назначен за временно управляващ Сурожката епархия. За разследване на ситуацията в епархията е изпратена комисия, в която влизат Инокентий, архиепископ Корсунски, Марк, архиепископ Берлински (от Руската задгранична църква), протойерей Николай Балашов и отец Михаил Дудко от Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия.

Както съобщи пресслужбата на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, Негово светейшество патриарх Алексий е издал указ, с който "освобождава епископ Василий от ръководството на Сурожката епархия и го пенсионира без правото на преход в друга юрисдикция".

По-рано епископ Василий беше изпратил до Константинополския патриарх молба за преминаване на него и на епархията му в юрисдикцията на Константинополската патриаршия, без да е получил разрешение за това от Руската църква.

Виенският епископ Иларион, представител на РПЦ в европейските международни организации, изрази увереност, че с отстраняването на епископ Василий (Осбърн) "многогодишната сурожка смута най-после ще приключи и в епархията ще се възцари мир". "Той се опита да поправи неспособността си да управлява епархията, като тръгна по пътя на разкола на епархията и създаването на някаква специална юрисдикция лично за себе си", заяви владика Иларион, коментирайки действията на епископ Василий.

Сурожката епархия на РПЦ включва според някои оценки към 150-200 хиляди православни, повечето от които са емигранти от Русия и бившите съветски републики, както и британци, обърнати в Православието. Епископ Василий, който е етнически англичанин, управляваше временно епархията след смъртта на митрополит Антоний Сурожки.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...