Най-старата българска църква в САЩ става на 100 години



По информация на EuroChicago.com

На 14 октомври 2007 г. църквата "Св. Троица" в Мадисън, Илиноис, ще чества вековен юбилей. Храмът се намира на 10 мили от центъра на Сейнт Луис и обслужва всички българи от този регион. Юбилейният рожден ден  ще започне в 10:00 ч. с празнична литургия и ще продължи с тържествен обяд в Gateway Center (Collinsville, IL) до 18:00 часа.

Енорията "Света Троица" е най-старата българска православна община в САЩ. През 1906 г. е основано първото българско православно църковно настоятелство в Медисън, поставило си за цел да изгради благолепен енорийски храм и духовен център. Закупен е парцел между две улици в града и през пролетта на 1907 г. започва строежа на храма. Последвалата икономическа криза в Щатите (т. нар. "голяма депресия") забавя градежа, като инвеститорите губят повече от 10 000 долара – крупна сума за онова време.

Към края на 1907 г. Светият Синод на БПЦ изпраща йеромонах Теофилакт в САЩ с поръчение да обгрижва духовно нашата емиграция там. С неговото пристигане се възобновява работата по строежа на новата енорийска църква. На 14 септември 1909 г. е осветен малкият храм, посветен на равноапостолните св. св. Кирил и Методий. Първата света литургия е отслужена от отец Теофилакт и отец Христо Карабашев.

В края на следващата 1910 г. е завършена и втората постройка – храмът "Света Троица". В периода 1913-1920 г. малкият храм е затворен поради липса на свещеник, а през 1919 г. големият е разрушен от пожар. Възстановен е през 1929 г. Междувременно, храмът "Св. св. Кирил и Методий" е продаден на арменска енория. В периода 1968-1989 г. българската енория закупува сградата на 13-та улица и Медисън Авеню, която е оборудвана за енорийски център. През 1974 г. енорийската църква е разширена; на прозорците са поставени стъклописи.

От самото си създаване енорията винаги е била под каноничната юрисдикция на Българската патриаршия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...