Най-старата българска църква в САЩ става на 100 годиниПо информация на EuroChicago.com

На 14 октомври 2007 г. църквата "Св. Троица" в Мадисън, Илиноис, ще чества вековен юбилей. Храмът се намира на 10 мили от центъра на Сейнт Луис и обслужва всички българи от този регион. Юбилейният рожден ден  ще започне в 10:00 ч. с празнична литургия и ще продължи с тържествен обяд в Gateway Center (Collinsville, IL) до 18:00 часа.

Енорията "Света Троица" е най-старата българска православна община в САЩ. През 1906 г. е основано първото българско православно църковно настоятелство в Медисън, поставило си за цел да изгради благолепен енорийски храм и духовен център. Закупен е парцел между две улици в града и през пролетта на 1907 г. започва строежа на храма. Последвалата икономическа криза в Щатите (т. нар. "голяма депресия") забавя градежа, като инвеститорите губят повече от 10 000 долара – крупна сума за онова време.

Към края на 1907 г. Светият Синод на БПЦ изпраща йеромонах Теофилакт в САЩ с поръчение да обгрижва духовно нашата емиграция там. С неговото пристигане се възобновява работата по строежа на новата енорийска църква. На 14 септември 1909 г. е осветен малкият храм, посветен на равноапостолните св. св. Кирил и Методий. Първата света литургия е отслужена от отец Теофилакт и отец Христо Карабашев.

В края на следващата 1910 г. е завършена и втората постройка – храмът "Света Троица". В периода 1913-1920 г. малкият храм е затворен поради липса на свещеник, а през 1919 г. големият е разрушен от пожар. Възстановен е през 1929 г. Междувременно, храмът "Св. св. Кирил и Методий" е продаден на арменска енория. В периода 1968-1989 г. българската енория закупува сградата на 13-та улица и Медисън Авеню, която е оборудвана за енорийски център. През 1974 г. енорийската църква е разширена; на прозорците са поставени стъклописи.

От самото си създаване енорията винаги е била под каноничната юрисдикция на Българската патриаршия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „От самото си създаване енорията винаги е била под каноничната юрисдикция на Българската патриаршия“.
  .
  Прощавай, но това едва ли така, защото през 1907 г. нямало и помен от Българска патриаршия.

 2. plamen каза:

  в сайта, откъдето превеждах новината, един свещеник пише дословно: From the very beginning, the parishes of the United States were under the canonical jurisdiction of the Holy Synod of the Bulgarian Orthodox Church. V. Rev. Fr. Archimandrite Theophilact was the first missioner-Chief (1907-1922)

  да кажем, че просто не са си сменяли юрисдикцията (каквато и да е била ситуацията с Патриаршията). но формално си напълно прав за забележката.

 3. Liturgist каза:

  Дон Кихоте, уместна забележка, но…
  “ Прощавай, но това ли/ е/ така…“
  „защото през 1907 г. /е/нямало…“
  Отдавам този този филологически хиатус на бързината и стремежа за споделяне.
  Нищо лошо…

 4. svetlio каза:

  Не разбирам, как „Голямата депресия“ от 1929 година (мисля, че за нея става дума) е забавила е строежа, а през 1909 и 10 години двете постройки са завършени?