На днешната дата е извършен атентатът срещу папа Йоан Павел ВториНа 13 май 1981 г. на площад "Св. Петър" турският екстремист Мехмед Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II. Папата е прострелян с два куршума, докато преминава сред хилядите богомолци.

Единият куршум преминава през стомашната област, а другият попада близо до сърцето, оцелява след петчасова вътрешно-чревна операция.

Веднага е арестуван 23 годишния Али Агджа, задържането му става благодарение на хората на площада – те избиват от ръцете му 9-милиметров "Браунинг”. Турски информационни агенции съобщават, че задържаният за атентата срещу папата е обвинен и в друго убийство през февруари 1979 г. – на редактора на турския вестник "Миллиет" Абди Ипекчи. В резултат е била постановена мярка за неотклонение задържане под стража, но Агджа успява да избяга от затвора. На 26 ноември 1979 година той изпраща писмо до вестник "Миллиет", чрез което известява за намерението си да убие папата. В този период е било планирано посещение на Папа Йоан Павел II в Анкара и в резултат охранителните мерки са били засилени.

Една от версиите, която получава международна популярност е, че по поръчка на съветското КГБ българските служби с посредничеството на турската мафия са планирали убийството на папата. Причината – по националност папа Йоан Павел е поляк, който подкрепял независимия профсъюз “Солидарност”. На самия процес Али Агджа съобщава за връзки с българските тайни служби. Тази теза е мултиплицирана многократно във всички световни медии, ставайки известна като “българската следа”. Задържан е и служителят от представителството на БГА Балкан в Рим – Сергей Антонов. Българските официални власти и цялата българска общественост застават зад каузата за невинността на Сергей Антонов и че обвиненията срещу него са изфабрикувани. На 17 декември 1982 г. е проведена официална пресконференция за 150 чуждестранни и български журналисти, пред които главният директор на БТА Боян Трайков отхвърля обвиненията за участие на Сергей Антонов в атентата срещу папата.

Едва на 29 март 1986 г. Римският наказателен съд издава оправдателна присъда срещу Сергей Антонов и другите двама българи, но не поради невинност, а "поради недостиг на доказателства". През 1993 година Папа Йоан Павел II посещава в затвора прекият извършител на атентата, при посещението си главата на Римокатолическата църква публично заявява убедеността си, че покушението не е дело само на Али Агджа. Думите му са: "Али Агджа е професионален убиец. Това значи, че опитът да ме убие не е бил по негова инициатива, че някой друг го е планирал, някой друг го е възложил”.

По време на посещението си в България Папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов заявява, че никога не е вярвал че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г.

calendar.dir.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. p_stefanos каза:

  България не е замесена.
  Замесени са комунистическите тайни служби.
  А те не са български – те никога не са служили на българския народ и не са работили за българските интереси. Те бяха на пряко подчинение на КГБ и не можеха да вземат такова важно решение самостоятелно.
  Но Бог поругаван не бива! Този атентат и достойното държание на папата като християнин много повишиха неговата популярност и влияние.
  Всичко започна от Полша!

 2. gaitan vejdu каза:

  „Но Бог поругаван не бива! Този атентат и достойното държание на папата като християнин много повишиха неговата популярност и влияние. „

  Нямам какво да добавя! (в случая)

 3. ieromonah Ioan каза:

  Тоя папа не умре ли?