Низвергнаха Диомид, епископа на ЧукоткаМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Kakvo e istina? каза:

  Един им каза истината и те, като лешояди го разкъсват. Че са икуменисти, бивши непокаяли се комунисти, колаборатьори с власт имащите, това е ясно на всички, но само епископ Диомид им го каза и той е един от тях, и точно това ги подлудява, и искат да го унищожат. Те случайно да не би да са безгрешни?

 2. prokimen каза:

  Прецедентът е твърде интересен и заслужава грамотен богословски анализ. Ето един повод за родните богослови да засвидетелстват своята грамотност и докажат, че докторатите им не са вятърничева история.

  Става реч за потъпкване на православното канонично право и грубо нарушение на 74-то правило на Св. Апостоли. Дори гражданският съд не осъжда някого, преди да го призове на съдебния процес.

  Други скандални моменти в този ПОЛИТИЧЕСКИ фарс са:
  – изказването на Кирил Гундяев и отъждествявайки неканоничното решение на „събора“ с погубване на душата;

  – фактът, че обвинението срещу еп. Диомид е направено от еп. Иларион Алфеев.

  И двамата подлежат на низвержение, ако Православието не беше БОЛНО и спазваше каноничното си право.

  Този фарс показва канонична неграмотност във видимото Православие, далече от ИСТИНАТА и жигосани богословски съвести.

 3. Дон Кихот каза:

  В някои отношения еп. Диомид е прав, но в други вижда плашила там, където не съществуват. Низвержението му е канонично дотолкова, доколкото той е отказал да се яви пред събора. Направил е груба грешка.

 4. izvor каза:

  Когато сам се поставиш извън всички и почнеш да съдиш от дистанция – „вие сте такива… вие сте онакива“, значи сам се правиш извън цялото. В този епископ има някаква автокефална самовлюбеност и претенция да съди всичко и всички. Съборът само е констатира де юре фактическата му измяна на съборния характер на Църквата. Пък когато и накрая не уважиш събора… какво да каже човек? Да го пази Господ, защото от гордост и мания за безгрешност мнозина са погивали!