Почина Сисанийският и Сиатистки митрополит Павел



На13 януари, часове след като е отслужил св. Литургия, на 71-годишна възраст е починал Сисанийският и Сиатистки митрополит Павел – архиерей на Гръцката православна църква. Причината за внезапната кончина е инфаркт, съобщават гръцки медии.

Той е избран от Св. Синод на Гръцката църква за Сисанийски и Сиатистки митрополит на 28 февруари 2006 г. В продължение на 14 години благодарение на активната му дейност в поверената му епархия са построени и обновени много храмове, създават се нови енории и са назначени много млади свещеници.

Повече от трийсет години той се занимава с младите хора и техните проблеми като техен пастир, катехизатор и ментор. Многократно е канен да беседва с децата и техните родители в гръцки училища и на младежки форуми из цяла Гърция. Автор е на няколко книги и на стотици статии в гръцки църковни и светски медии.

Ето какво казва той в една своя беседа по темата за смъртта: „В евангелския текст, който и Църквата ни припомня в молитвите за покойниците, е казано: „..който вярва в Мене, и да умре, ще оживее“ (Йоан 11:25). Тоест смъртта е само преход от една земя в друга. Църквата така преживява смъртта в лицето на милионите светци, както и на всички хора. Разбира се, подобна перспектива ни разкрива и един съвсем различен поглед към живота. Страхуваме се от болести и особено от коварни болести, какъвто е ракът. А старецът Паисий Светогорец се помолил да се разболее от рак, наистина се разболял и прославял Бога за това. Защо се е молил за такова нещо? По две причини. Първата – защото е искал да почувства болката на хората в своята плът и да разбира по-добре страдащите. И втората, защо е знаел, че не съществува смърт.

Читателите на Православие.БГ познават вдъхновяващото слово на митрополит Павел от неговите беседи и интервюта, благодарение на преводите на Константин Константинов, публикувани в сайта:

Насилието на(д) религията

Смърт и живот

На Рождество получихме шанса да бъдем част от едно ново човечество

Всички за един

Пресвета Богородица и съвременната жена

Светостта не е за малцина

Подвигът на любовта

Крахът на цивилизацията

„Христос воскресе“ е викът на човешката природа

Изпитанията и тайната на Божието присъствие

Кръстът е пътят на нашето възкресение

Силата на прошката

Съвети към родителите

 

Бог да го прости и да упокои душата му в селенията на праведните!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...