РПЦ е против независимостта на Косово


Източник: Интерфакс

Москва, 30 март. Ако на Косово бъде предоставена независимост, това ще доведе до негативни последици за Европа за много десетилетия напред и ще създаде нова ситуация около т. нар. "непризнати държави" в постсъветското пространство, заяви митрополит Кирил, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия.

"Ако Косово получи независимост, последствията ще бъдат трагични. Косово и Сърбия постоянно ще кървят и на това място постоянно ще има източник на вражда, омраза, а значи и на конфликт", каза митрополитът в четвъртък на пресконференция в централния офис на "Интерфакс" в Москва.

Той посочи като пример близкоизточния конфликт, който е постоянен извор на заплаха за стабилността в региона. "Ние знаем какво става в Близкия Изток. Вече повече от половин век този регион, в който се запазва потенциалът на омразата и конфронтацията, е заплаха не само за живота на хората, които живеят там, но и за мира в целия свят", отбеляза той. Според него е напълно очевидно, че "несправедливото решение на косовския проблем ще създаде в Европа нещо подобно за много десетилетия напред".

"Съгласен съм онези, които смятат, че независимостта на Косово ще създаде съвършено нова ситуация около т. нар. "непризнати държави" на постсъветското пространство (става дума за държави като Приднестровската република, Абхазия и Южна Осетия – бел. прев.). Европа ще има много проблеми, свързани с опитите за самоопределение на тези държави", каза митрополит Кирил.

"Съдбата на Косово трябва да се решава в тясна връзка със съдбата на Сърбия и в рамките на единната сръбска държава", подчерта той.

Митрополит Кирил отбеляза също, че независимостта на Косово ще има крайно негативни последици за православното население, което живее там, и за православните светини. "И сега в присъствието на международните сили в Косово се поругават светините, унищожават се храмовете и манастирите, имащи огромно културно значение. Ако това става в присъствието на въоръжена сила, способна да защити сръбското културно наследство и православните хора, тогава какво ще стане, ако тази сила си тръгне оттам и Косово получи независимост? Смятам, че последиците ще бъдат трагични", каза той.

Според него на тези основания е невъзможно да се изгради стабилна държава, какво остава за стабилна политическа система в региона.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...