Нова енория на Руската православна църква в Оксфорд


Източник: Interfax

Архиепископ Инокентий Корсунски, временно управляващ Сурожката епархия на Руската православна църква, е благословил създаването на енория в Оксфорд в чест на св. Николай, която ще бъде оглавена от о. Стивън Плат (на снимката), съобщава уебсайтът на Сурожка епархия.

Членовете на енорията представляват близо половината от енориашите в Оксфорд, които са отказали да напуснат Руската православна църква и да последват епископ Василий (Осбърн), оглавявал енорията Благовещение в Оксфорд в продължение на много години. Тази енория споделя една и съща църква с енорията Света Троица на Константинополската патриаршия.

Източник от енориашите на лондонския катедрален храм Успение на Пресвета Богородица е казал пред Интерфакс, че отец Стивън първоначално бил склонен да последва епископ Василий, за да не се разделя общността на неговите духовни чада. Той обаче счел за нужно да получи официално отпусно писмо от архиепископ Инокентий като временно управляващ епархията, както изискват каноните на Православната църква, и подал молба до архиепископа в тази връзка. Научавайки за това, епископ Василий заявил, че такова намерение е знак за “нелоялност” на свещеника и на последния бил отказан достъп до викариата на Екзархата на руските енории в Западна Европа към Константинополската патриаршия.

В писмо до енориашите в Лондон епископ Василий обяснява, че Стивън Плат “не може да бъде свещеник от енорията Благовещение, която е под омофора на архиепископ Гавриил (де Вилдер, глава на Константинополския екзархат), тъй като поведението на отец Стефан “показва склонност към омаловажаване властта на епископата и е изключително опасно за викариата”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...