Нова сесия на Смесената комисия за богословски диалог започна в Равена; руската делегация напускаИзточници: EOREO,
Vatican

Международната смесена комисия за православно-католически богословски диалог се събра на 8 октомври на пленарно заседание в италианския град Равена. Тя трябва да разгледа документа, подготвен още през 1980 година, на тема: Еклисиологически и канонически последици на светотайнственото естество на Църквата. Съборност и синодалност в Църквата. Това десето поред пленарно заседание ще продължи до 15 октомври.

Комисията, наброяваща по 30 души от двете страни, се води от митрополит Йоан Пергамски (Зизиулас) и кардинал Валтер Каспер. Поканени са православни представители от Константинополска, Антиохийска, Йерусалимска, Московска, Сръбска, Румънска и Българска патриаршии, от Църквите в Грузия, Кипър, Гърция, Полша, Албания, Чехия, Словакия, Финландия и Естония.

Вчера руската делегация, водена от епископ Иларион (Алфеев), представител на Московската патриаршия пред европейските институции в Брюксел, напусна заседанието на Смесената комисия заради присъствието сред православните делегати на представители на Естонската апостолическа църква, автономна юрисдикция в рамките на Вселенска патриаршия, която РПЦ не признава. Според сайта на Руската църква в Западна Европа, решението да се поканят нейни делегати е взето едностранно от митрополит Йоан Зизиулас, без това да бъде съгласувано с другите поместни Църкви.

Епископ Иларион заяви, че Московската патриаршия продължава да признава важността на диалога с Римокатолическата църква, но че едностранното решение да се допуснат на официалните заседания представителите на Естонската апостолическа църква, взето от Константинополската патриаршия, е неприемливо. Преговорите между епископ Иларион и митрополит Йоан останаха без резултат. Руският представител заяви, че е готов да се върне на заседанието на Комисията, доколкото Константинополската патриаршия преосмисли позицията си.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...