Русия окончателно отхвърли плана на ООН за Косово


Източник:  Всеки ден

Проектът не отчитал позицията на Сърбия

Русия няма да подкрепи последния вариант на резолюция на ООН за Косово, въпреки направените отстъпки, съобщи агенция „Новости". Постянният руски представител в ООН Виталий Чуркин заяви, чи планът на Марти Ахтисаари се е провалил и са необходими „нов безпристрастен преговарящ".

Вчера САЩ, Франция и Великобритания представиха официално новия проект на резолюция по косовския проблем, основаващ се на плана на Ахтисаари, който предвижда независимост за Косово.

Според Русия проектът не отчита позицията на Сърбия, която не е готова да предостави независимост на областта.

Авторите на резолюцията направиха отстъпки по отношение на сроковете за решаване на спора. За преговори, както и в предходния вариант, са предвидени 120 дни, но за разлика от преди не е заложено автоматично влизане на резолюцията в сила, без съгласието на Сърбия, след изтичането на срока.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия има право да наложи вето на проекта.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...