Новоизбраният митрополит на Испания и Португалия бе ръкоположен от Вселенския патриархВ понеделник сутринта, 25 януари 2021 г., в катедралната църква на Вселенската патриаршия бе отслужена Патриаршеска божествена литургия за празника на св. Григорий Богослов, архиепископ на Константинопол, и бе ръкоположен новият митрополит на Испания и Португалия – Висарион (Комзяс).

Заедно с Вселенския патриарх Вартоломей, Божествената литургия съслужиха протоиереите Хризостом от Миронт, Нектарий от Антидона, митрополит Теолептос от Икония и митрополит Кирил от Имброс и Тенедос.

Преди ръкополагането Вселенският патриарх в речта си изтъкна дългогодишното служение на митрополит Висарион в Патриаршеския съд и отправи бащински съвет в подкрепа на новата му църковна мисия като архиепископ на Иберийския полуостров.

В края на Божествената литургия, новопосветеният митрополит на Испания и Португалия получи епископската митра и жезъл от ръцете на Вселенския патриарх, след което от Патриаршеския престол отслужи края на Божествената литургия.

На Божествената литургия присъстваха митрополитите Апостолос от Деркой, Димитрий от Принцовите острови, Мелитон от Филаделфия, Стефан от Калиуполис, Максим от Селиврия и Вартоломей от Смирна, епископите Адриан от Аликарнасос, Вениамин от Тралеон, Касиан от Арабисос, архиепископ Пол Фицпатрик Ръсел – ватикански нунций в Турция, генералният консул на Украйна в Константинопол – Олександър Гаман, заедно със служители на консулството и много вярващи от Константинопол.

 

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...