Ожесточение помрачава изборите в Кипър


Източник: BBC NEWS

Изборите за нов водач на Православната църква в Кипър бяха помрачени от твърдения за нередности при гласуването.

Временно заемащият архиепископската катедра на Кипър, епископ Хризостом, сподели, че е натъжен от това, че някои избирателни урни са били празни, а други са били отваряни. Но той изключи анулиране на изборите, които започнаха в неделя.

До 500 000 гръцки киприоти, които са регистрирани в Църквата, имаха право да гласуват в първата фаза на изборите.

Служебните лица преустановиха на два пъти преброяването в понеделник след възражения от страна на епископи.

До месец ноември трябва да бъде определен заместник за настоящия водач на Църквата, архиепископ Хризостом, който е болен от четири години.

Той заема мястото на архиепископ Макарий, чието изгонване от страната при инспирирания от Гърция държавен преврат през 1974 г., послужи като повод за турското нахлуване, довело до разделението на острова.

Гласуването е сложна, многоетапна процедура. Киприотите първо гласуват за 1400 специални представители, които на свой ред гласуват за 100 избиратели. Тяхната работа вече е да изберат новия архиепископ с тайно гласуване.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...