Холандските църкви осъдиха антиислямския филм „Фитна“



Радио Ватикана

"Осъдителна карикатура на исляма": така Съветът на църквите в Холандия определи документален филм "Фитна" на холандския депутат от крайната дестница Геерт Вилдерс, разпространен по Интернет. 17 минутния филм е колаж от кадри, припомнящи атентатите на 11 септември, в Мадрид през 2004 и в Лондон през 2005, съпроводени от строфи от Корана.

"Възприемането на филма е еднозначно и провокиращо", заяви Клас ван дер Камп, генерален секретар на Съвета на църквите в комюнике, предадено от агенция SIR. "Църквите в Холандия вярват, че обществото не трябва да бъде водено от страха. Ако в него съществуват проблеми между различните групи, те могат да бъдат разрешени чрез взаимния диалог".

В документа се подчертава, че "свързването на кадри от терористичните атентати с елементи от крайния ислям внушава едностранна визия за тази религия. Църквите в Холандия признават ужасите на насилието и осъждат всяка форма на тероризъм, но заедно с това смятат, че "религията не трябва да бъде използвана като средство за подтикване към насилие или самоубийство". В края на комюникето се посочва, че "трябва да има място за критика на действия, произлизащи от религията, както християнската, така и мюсюлманската, но във формата на взаимен диалог. Църквите в Холандия смятат, че обществото не трябва да бъде водено от чувството на страх. Филмът на Вилдерс обаче оскърбява свещеното за другите".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...