Освещаване на православен храм в Пхенян, Северна Корея


Източник: OrthodoxNews

На освещаването на църквата, което ще се състои на 13 август, ще присъства руска делегация, водена от Смоленски и Калининградски митрополит Кирил (председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия).

Част от делегацията ще отпътува за Северна Корея от Владивосток на 12 август. В тази група ще бъдат: Владивостокски и Приморски архиепископ Вениамин, Абакански и Кизилски епископ Йонафан, клирици от Владивостокска епархия, архиерейският църковен хор при катедралния събор Св. Николай, представители на администрацията и на Законодателното събрание на Приморски край.

Посещението включва срещи на делегацията на Руската православна църква с председателя на Министерския съвет на КНДР Пак Пон Пгю, с министъра на външните работи на КНДР Пек Нам Сун и с представител на Мун Че Чер, началник на Комитета за културни връзки с чужбина.

Храмът в чест на Живоначалната Троица беше издигнат в Пхенян със съвместните усилия на Православния комитет на КНДР, Руската православна църква и корейски и руски дарители, включително от Приморие. Църквата беше изградена по предложение на Ким Чен Ир, председател на Държавния комитет на отбраната на КНДР, който изрази желание да се построи православен храм в Пхенян като паметник на руско-корейската дружба.

Четирима студенти от Северна Корея, които ще служат в новата църква Света Троица в Пхенян, получиха дипломи за завършване на Московската духовна семинария. Корейските студенти бяха изпратени на обучение в Русия като част от обмена между Руската православна църква и корейския Съюз на вярващите.

Храмът Света Троица в Пхенян е първият православен храм в Северна Корея за повече от половин век. Изграждането на руския православен храм в чест на Живоначалната Троица започна през юни 2003 г. в района на Пхенян Чонбек. При освещаването на първия камък руските свещенослужители положиха капсула с паметни грамоти на църковнославянски, руски и корейски. Основната част от средствата за строителството – около 30 милиона рубли – беше отпусната от правителството на КНДР и събрана от православни корейци.

Руската духовна мисия в Корея е създадена с решение на управляващия Свети Синод през 1897 г. Тя продължава дейността си до 1949 г., когато южнокорейските власти изгонват от страната последния глава на мисията архимандрит Поликарп (Приймак) и конфискуват имуществото и недвижимата собственост на мисията. След изгонването на архимандрит Поликарп от Южна Корея дейността на мисията на Корейския полуостров фактически се прекратява, въпреки че територията на Корея става част от Харбинската и Източноазиатска митрополия, която с патриаршески указ от 1946 г. е преобразувана в Източноазиатска екзархия, съществувала до 1954 г. Днес в Южна Корея съществуват православни храмове под юрисдикцията на Вселенската патриаршия.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...