Останките на майката на последния руски цар се завърнаха в Русия


Източник: Лента.ру

Останките на императрица Мария Фьодоровна, съпруга на император Александър ІІІ и майка на последния руски император Николай ІІ, бяха тържествено пренесени от Дания в Русия.

Принцеса Мария-София-Фредерика-Дагмар е родена през 1847 г. в Копенхаген в семейството на датския крал Кристиян. През 1866 г. пристига в Русия, където приема православието и се омъжва за престолонаследника Александър. През 1881 г. заедно със съпруга си е коронясана за владетелка на Русия под името Мария Фьодоровна. Ражда шест деца, сред които е и последният руски император Николай ІІ. По време на революцията двама нейни синове и няколко внуци са разстреляни от болшевиките. През 1919 г. императрицата-майка напуска Русия и се завръща в родната си страна. Умира в Копенхаген през 1928 г. Последната й воля е да бъде погребана на руска земя, до своя съпруг Александър ІІІ.

На 21 септември ковчегът с останките на Мария Фьодоровна бяха извадени от криптата на Роксилдския катедрален храм, където почиват останките на членовете на датското кралско семейство. На церемонията присъстваха датската кралица Маргрете, членовете на руския императорски род, официални представители на руската държава и на Руската православна църква. В понеделник корабът на датските военноморски сили "Есберн Снаре", съпровождан от флагманския кораб на руския Балтийски флот "Неустрашими", достави останките на Мария Фьодоровна в руското пристанище Кронщат. Там те бяха тържествено посрещнати с оръдеен салют. Във вторник ковчегът с тялото на императрицата, съпровождан от гвардейци от датската кралска гвардия и президентския полк на Русия, беше доставен в Петерхоф, в храма "Св. Александър Невски". Там беше отслужена панихида в присъствието на губернатора на Петербург Валентина Матвиенко и висши представители на руското правителство. Очаква се, на 28 септември той да бъде пренесен в Петербург. В Исаакиевския събор патриархът на Москва и цяла Русия Алексий II ще отслужи панихида, след което траурната процесия ще се отправи в Петропавловския събор, където останките на многострадалната императрица и майка ще намерят най-после покой до гроба на нейния съпруг – император Александър III.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...