Отвлеченият в Турция християнски свещеник освободен, петима заподозрени се разпитватAFP, La Croix

Християнският свещеник от сиро-православната общност (дохалкидонци – бел. прев.), отвлечен миналата сряда в Турция, бе освободен в петък в югоизточната част на страната, съобщи губернаторът на провинцията Мардин.

Петима души бяха призовани за разпит в събота във връзка с разследването на криминалното деяние, съобщи Анадолската агенция.

Трима от заподозрените са задържани от полицията в провинция Батман, другите двама в Мидят, град в съседната провинция Мардин, уточнява агенцията, цитирайки силите за сигурност.

Отец Едип Даниел Савчи бе освободен в Батман, главен град на едноименната провинция. Властите го издирваха, след като бяха открили автомобила му, изоставен на пътя в близост до град Мидят. Един духовник съобщи тогава, че е получил искане за откуп от 300 хиляди евро, за да бъде освободен свещеникът. Турската преса предаде в събота твърдението на отвлечения, че е бил похитен от трима мъже, от които единият се разкаял и по-късно го пуснал на свобода.

Сиро-православната общност е една от най-древните християнски общности в света. По-голяма част от нейните членове живеят днес в Ирак, Сирия и Ливан. В Турция общността наброява около 25 хиляди души, живеещи основно в Мардин, югоизточна Турция – област, сериозно засегната от кюрдското сепаратистко въстание.

В последно време в Турция християните бяха на прицел на две кървави нападения – един римокатолически свещеник бе убит миналата година, а трима протестанти – германски мисионер и двама турци конвертити – бяха заклани през април.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ... каза:

    хубаво е станало, че се е разкаял този някой си. Завърнал се е към разума.